Richard Seemann: Rakouský státní svátek ve znamení politického skandálu

26. říjen 2016

Ve středu slaví Rakousko svůj státní svátek odvolávající se na vyhlášení trvalé neutrality 26. října 1955 parlamentem.

Poprvé v dějinách našeho souseda se koná bez spolkového prezidenta, protože po anulování výsledku jeho volby v řádném termínu se budou konat až začátkem prosince.

To poznamenává i jeho průběh, kdy v jeho předvečer vystoupil šéf pravicově populistické strany Svobodných Heinz-Christian Strache. Jeho kandidát Norbert Hofer bude o nejvyšší státní úřad soutěžit s Alexandrem van der Bellenem, podporovaným Zelenými.

Ke zděšení politiků Strache ve svém projevu prohlásil, že nelze vyloučit v Rakousku občanskou válku vzhledem k přílivu cizinců. Skrytě se dá vysvětlit tato hrozba zkušenostmi země z 30. let minulého století, kdy vypukla občanská válka, která nakonec vedla k jeho přetvoření ve stát ovládaný jednou stranou.

Sociálnědemokratický kancléř Christian Kern a jeho lidovecký náměstek Reinhold Mitterlehner ostře odmítli jeho vystoupení. S kritikou vystoupil jeho protikandidát i emeritní rakouský spolkový prezident Heinz Fischer, který Bellena podporuje.

Pozitivní spolupráce

Prohlásil, že nechtěl věřit svým uším, protože se slovem občanská válka si nelze zahrávat. Navíc v době, kdy Strache je šéfem největší opoziční strany, která usiluje nejen o funkci spolkového prezidenta, ale i kancléře.

Visegrádská čtyřka, Heinz Fischer

Fischer oslavil státní svátek již v jeho předvečer v Praze na recepci uspořádané velvyslancem. Následný den byl přijat prezidentem republiky Milošem Zemanem, který jej považuje za svého dlouholetého přítele. Vzájemné vztahy lze považovat za přátelské, i když zejména v otázce využívání jaderné energie, jak zdůraznil Fischer ve svém projevu, jsou rozdílné.

Pozitivní spolupráce je v oblasti ekonomické, k čemuž přispívá i sousedství obou zemí a společné členství v Evropské unii. V současnosti je na českém trhu na 1600 rakouských firem a v dalších 4000 jsou rakouští společníci.

Koncem minulého měsíce potvrdili obě země své velmi dobré sousedské vztahy vzhledem k současné mezinárodní situaci i v oblasti zajištění vlastní bezpečnosti. Při jednání náčelníků generálních štábů ozbrojených sil obou zemí byla dohodnuta v tomto směru další společná opatření.

Spustit audio