Richard Seemann: Rakouský prezident jmenoval kancléře

14. říjen 2013

Rakouský spolkový prezident Heinz Fischer, v den svých 75.narozenin, pověřil předsedu sociální demokracie Wernera Faymanna sestavením nové vlády. Stalo se tak desátý den po parlamentních volbách ve kterých jeho strana opět zaujala první místo v rakouské Národní radě.

Stalo se tak desátý den po parlamentních volbách ve kterých jeho strana opět zaujala první místo v rakouské Národní radě. V čtyřicetiminutovém rozhovoru Fischer prohlásil, že sociální demokraté a lidovci mají díky získané nadpoloviční většině mandátů stabilní většinu, což jim umožňuje opět vytvořit velkou koalici. Proto si přeje, aby dosáhli dohody na základě věcných jednání a férovým postupem obou partnerů.

Faymann ubezpečil Fischera, že nebude experimentovat s nespolehlivými stranami a pozval předsedu lidovců Michaela Spindeleggera k jednání. Pod stolem nemám skovanou žádnou modrou kartu, a znovu odmítl možnou spolupráci s krajně pravicovými Svobodnými. s kterými by mohl také vytvořit dvoučlennou koalici. Jsem předvídatelný politik, který si přeje stabilní vládu, prohlásil Faymann. Předsednictvo jeho strany proto na svém pondělním zasedání určilo hlavní zásady pro koaliční jednání a jmenoval k tomu určený vyjednávací tým.

Spolkový prezident při předání pověření vyjádřil i v písemné formě nutnost respektovat výsledky parlamentních voleb a vyvodit z nich příslušné závěry. K tomu bude muset odpovídat nový styl v její práci při prosazení důležitých reformních projektů. Přeje si proto, aby koaliční jednání probíhala svižně a mohla být v rozumném čase uzavřena. Nemohou se přitom vyhnout analyse, z jakých důvodů obě strany dosáhly nejhorších výsledů po druhé světové válce. Jestliže ještě v minulém století dosahovaly devadesátiprocentní a nyní jen těsně nadpoloviční většinu, musí se zamyslet co mohou na své práci zlepšit, zdůraznil Fischer. Politologové odhadují, že nový spolkový kabátem by mohl být ustaven do vánoc.

Předseda lidové strany chce při koaličních jednání přednést deset důležitých projektů. Jde především o reformy v ekonomických oblastí, které povedou k rozvoji země. Jasně se ale přitom stále nevyslovil v jaké koalici chce vlastně vládnout, která by však bez sociálních demokratů musela být třístranná. Vlivná lidovecká ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová se znovu rozhodně vyslovila pro dvoučlennou koalici, protože třetí člen by působil jako brzda. Předseda Svobodných Heinz-Christian Strache, který by musel být v takové koalici zdůraznil, že jediným partnerem s kterým je ale ochoten jednat jsou sociální demokraté. Zcela pak odpadl team miliardáře Franka Stronacha, který odjel do Kanady kde podniká., Provedl přitom čistku ve vedení své strany pro údajnou odpovědnost za špatný volební výsledek a požaduje vrátit deset milion eur, které investoval do svého teamu.

Spustit audio