Richard Seemann: Rakouský kancléř odmítl dohodu o volném obchodu CETA

21. září 2016

Den poté, co na konventu německých sociálních demokratů prosadil její šéf vicekancléř Sigmar Gabriel souhlas s přijetím dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou, vyslovila se v úterý její sesterská rakouská strana SPÖ jednoznačně proti.

Její předseda spolkový kancléř Christian Kern oznámil, že se plně v této otázce podřídil vnitrostranickému referendu, ve kterém téměř 90 procent jeho účastníků hlasovalo proti.

Hlasování se mohli účastnit i nečlenové strany, kteří předtím mohli svůj názor vyslovit na zářijové desetitisícové vídeňské demonstraci proti dohodám o volném obchodu se Spojenými státy a Kanadou.

Odborový předák Gottfried Winkler k nim zaujal jasná slova, když prohlásil, že proti nim nevystupuje, pokud mohou nastartovat ekonomiku a přinést užitek. Odbory se však musí postavit proti, když se za zavřenými dveřmi přijímá dohoda, která zhorší postavení pracujících, ochranu spotřebitelů a ohrozí životní prostředí.

Kancléř Kern, který je v současné době na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, jednal s kanadským premiérem Justinem Trudeauem o tomto problému. Podle televizního vystoupení jeho kancléřského ministra Thomase Drozdy patří odpor Rakouska proti těmto dohodám k největším.

Smlouvy o volném obchodu odmítnout?

Proto se s touto otázkou tak intenzivně zabývá a s výsledky Kernova jednání okamžitě seznámí veřejnost.

Logo

Druhý člen vídeňské velké koalice, Rakouská lidová strana ÖVP, masivně napadla rozhodnutí kancléře. Předseda jejího poslaneckého klubu Reinhold Lopatka prohlásil, že všechny výhrady bylo možné věcně projednat. Šéf strany a vicekancléř Reinhold Mitterlehner prohlásil, že stanovisko SPÖ může Rakousko těžce mezinárodně zatížit, a také i jeho reputaci jako obchodního partnera.

Podporuje ji malá liberální NEOS, která považuje za nepřípustné, aby několik tisíc respondentů určovalo kancléři, jakou má vést politiku.

Velké opoziční strany podporují sociálnědemokratické stanovisko. Zelení mají jednoznačný názor, že smlouvy o volném obchodu s Kanadou a Spojenými státy je nutno odmítnout.

Pravicově populističtí Svobodní upozorňují, že kancléř je povinen respektovat vůli členů své strany. Její předseda Heinz-Christian Strache požaduje vypsání lidového hlasování ohledně obchodních smluv s Kanadou a USA.

Spustit audio