Richard Seemann: Rakousko směřuje k velké koalici

27. září 2013

Debatou na středečním mimořádném zasedání rakouské Národní rady vyvrcholila diskuse politických stran před nastávajícími nedělními parlamentními volbami. Podle politologů jejich hlavním tématem byly problémy zaměstnanosti, jak se budou nadále vyvíjet důchody a co se bude dít s eurem v souvislosti s evropskými ekonomickými problémy. Pozornost přitom směřovala k působení inflace na rostoucí daňové zatížení obyvatelstva.

Především opoziční krajně pravicová Svobodná strana FPÖ se snažila dokázat, že představitelé velké koalice sociálních demokratů a lidovců ve svých televizních vystoupeních mlžili a voličům nic nového nepředložili. Východisko podle svého předsedy FPÖ Heinze-Christiana Stracheho vidí v zavedení přímé demokracie jako alternativy k dosavadnímu „rudo-černému vládnutí, které vede k islamizaci Rakouska“.

Sociální demokracii se podařilo však mediálně zvýraznit den před zasedáním oznámením, že její předsedkyně dolní sněmovny Barbora Prammerová přesto, že má rakovinu, je připravena v případě zvolení pokračovat v jejím řízení. Napříč politickým spektrem řečníci s radostí vítali její ochotu přes vážné onemocnění pokračovat ve své politické činnosti. Bude-li Prammerová uvedena opět do své předsednické funkce, rozhodne 29. října nově zvolená Národní rada, kdy se sejde na své ustavující schůzi.

O 183 poslaneckých křesel se doposud dělilo šest stran – velká koalice měla 108, z toho 57 sociální demokraté, 51 lidovci, FPÖ 38, Zelení 20, BZÖ12 aStronachův team pro Rakousko 5 mandátů. Téměř6 apůl milionu voličů bude rozhodovat o 2500 kandidátů čtrnácti politických stran. Na celostátní úrovni kandiduje dosavadních šest politických seskupení a mimoparlamentní komunisté, Piráti a Nová strana Rakouska NEOS. Dalších pět stran pouze v jednotlivých spolkových zemích, Křesťanská strana Rakouska, Strana vystoupení z EU, Strana mužů, Strana změny a Socialistická strana levice.

Podle volebních průzkumů sociální demokraté mohou získat 25 až 30 procent hlasů. Lidovci 24 až 29, FPÖ kolem 20, Zelení l5 a team 81 letého miliardáře Franka Stronacha 10 procent. Otevřenou otázkou zůstává, zdali se BZÖ podaří vrátit do parlamentu. Vše nasvědčuje tomu, pokud vyjdou předpovědi, že by mohla být obnovena i pro příští pětileté období dosavadní velká koalice.

V tomto smyslu se vedl závěrečný televizní duel mezi předsedy SPÖ a ÖVP spolkovým kancléřem Wernerem Faymannem a vicekancléřem Michaelem Spindeleggerem. Hlavní spor se přitom vedl o zavedení minimální mzdy, kterou prosazují sociální demokraté ve výši 1500 eur, a lidovci, kteří jsou proti, protože podle jejich názoru by to vedlo k nezaměstnanosti. Zahraniční politiky se praktiky diskuse vůbec nedotkla, protože obě strany jsou proevropské a hájí neutralitu. Tykající si předsedové se rozešli smírně s výzvou, aby voliči zvolili jejich strany tak, aby se mohli stát spolkovými kancléři.

Spustit audio