Richard Seemann: Rakousko ohroženo sankcemi proti Rusku

18. březen 2014

Obrovské odpisy východních dceřiných společností největší rakouské banky Bank Austria (BA), zanechaly hluboké stopy v jejích červených číslech. Protože veškeré hodnoty jejích středo a východoevropských odboček byly zhodnoceny jako nulové oznámila minulý týden dceřiná UniCredit ztrátu ve výši l,6 miliard euro.

Ve čtvrtém kvartálu minulého roku dokonce dosáhla téměř 2,7 miliard a to za situace, že ještě koncem září měla čistý zisk ve výši jedné miliardy. Šéf Banky Austria Willibald Cernko to označil za „osvobozující odhození batohu“ obsahující dluhy vzniklé v minulosti. To umožnilo údajně nastolit nové hodnoty odpovídající současné realitě a provedení nutných korektur, které by jinak v budoucnosti vedly k opakování chyb a novému zadlužení. Odstranilo to tak rizika, která by zatěžovala vztahy se zákazníky.

Austria Banka, která se orientuje na východní Evropu, ztráty zaznamenala ve Slovinsku, pobaltských zemí a Rumunsku. Přesto je nehodlá opustit a nadále je bude považovat za oblast svého zájmu. Netýká se to však Ukrajiny, kde se rozhodla prodat dceřinou Ukrsotsbank, která v minulém roce oznámila ztrátu ve výši 256 milionů euro. Rozhodnutí podle vedení BA se údajně netýká aktuální rizikové situaci, ve které se Ukrajina nachází.

Rakousko se ale obává, pokud by na sankce odpovědělo Rusko protiakcemi a stáhlo své peněžní rezervy z bank, nebo zastavilo obchodní činnost, byl by těžce zasažen domácí finanční sektor konkrétně ruským státem kontrolovaná Sberbank a bankovní dům Österreichische Volksbanken AG, který má ve východní Evropě dceřiné společnosti.

Sberbank má pak především na Ukrajině, v Maďarsku a Chorvatsku téměř 600 tisíc zákazníků. I když Rakousko je neutrální zemí bez mezinárodních vojenských závazků, jako členská země Evropské unie by se nemohla vyhnout sankcím, pokud by je uvalila na Rusko. Je přitom silně závislé na ruském plynu, který kryje dvě třetiny jeho spotřeby.

Nezanedbatelný je i podíl ruských klientů na rakouské turistické ekonomice, kterých do této alpské republiky v minulém roce zavítalo na 700 tisíc. Prezident rakouské hospodářské komory Christoph Leitl proto varoval před „naivními“ sankcemi proti Rusku, které by pro Rakousko mohly znamenat ekonomicky nákladné dopady.

Spustit audio