Richard Seemann: Rakouská vláda chce garantovat ženám bezpečnost

1. únor 2017

Rakouská koaliční vláda sociálních demokratů a lidovců demonstrovala ve středu před parlamentním plénem své odhodlání vládnout rukou nerozdílnou až do konce svého volebního období na podzim příštího roku.

Stalo se tak po pětidenním intenzivním jednání obou stran, kterou inicioval nový kancléř a šéf sociálních demokratů Christian Kern. Varoval, že pokud nebude aktivizován vládní program z roku 2013, s ohledem na momentální problémy hrozí, že již nebudou schopni dále společně vládnout.

Vítězem by se stala pravicově populistická strana Svobody, protože dnes není na obzoru v Rakousku jiná alternativa. Problémy s imigrací, brexitem a z toho vyplývající možnosti sílících populistických spojenců v řadě zemí Evropy a vítězství Donalda Trumpa v USA, tím vším její pozice vysoce rostou.

Jedinou obranou je z hlediska koaličních stran rozhýbání stagnující ekonomiky, a to především podporou malých a střední podnikatelů a vytvoření pro průmysl lepší rámcové podmínky. Je nutno najít dodatečně 70 tisíc nových pracovních míst, praví se v 35 stránkovém pracovním programu koaliční vlády.

Měřte nás podle naší práce

Rakouská koaliční vláda sociálních demokratů a lidovců demonstrovala své odhodlání vládnout do konce svého volebního období

Cílem má být zajistit růst a zaměstnanost, bezpečnost pro občany a udržitelný vzestup země prostřednictvím digitalizace, zdravého životního prostředí, čisté energie a klimatu a připravit nové šance pro Rakousko. To je náš úkol a povinnost tak, abychom mohli předat dětem naší zem v blahobytu, deklaruje vláda.

Za fundamentální úkol politiky vidí ve vytvoření a zajištění osobní bezpečnosti občana. V žádném regionu nesmí mít ženy strach večer vyjít na ulici. Proto podporuje integraci, ale kdo ji nebude akceptovat, musí opustit naši společnost i zem. Vláda přitom zajistí jazykové kurzy pro imigranty, protože znalost němčiny je rozhodující pro jejich zařazení do společnosti. Musí ctít demokratické zásady, a proto nebude dovoleno zahalování žen.

Financování vládního programu bude zajištěno z vyšší prosperity i rozumnými úsporami. Bude nadále snižovat daňovou zátěž a redukovat dluhy. „Tato opatření máme již zajištěna,“ praví se v předloženém pracovním vládním programu, který končí slovy „Měřte nás podle naší práce“.

Téhož dne se odletěl do Bruselu představit nový rakouský spolkový prezident Alexander van der Bellen v doprovodu spolkového kancléře.

Spustit audio