Richard Seemann: Putinova cesta do Hannoveru a Amsterodamu

15. duben 2013

Minulý týden podnikl prezident Ruské federace Vladimír Putin zahraniční cestu do Spolkové republiky Německo a Nizozemského království. Nyní, kdy usedl již mediální prach, lze jeho cestu hodnotit oproštěnou od novinářských senzací, jakým beze sporu bylo především vystoupení obnažených dívek ukrajinské akční skupiny Femen na hannoverském výstavišti.

Pochopitelně, že hlavní pozornost se soustředila na jeho jednání a společné vystoupení se spolkovou kancléřskou Angelou Merkelovou. Nejdůležitějším problémem však nebyly problémy s administrativním zásahem Moskvy proti občanským organizacím finančně podporovaných z Německa. V současné složité ekonomické situaci oba vrcholoví státníci především zdůraznili odhodlání prohloubit vztahy mezi oběma vedoucími evropskými mocnostmi. „Rusko je pro Německo důležitým strategickým partnerem. Máme mezi sebou intenzivní kontakty, ve kterých chceme pokračovat,“ prohlásila Angela Merkelová.

Výrazem tohoto zájmu je přitom hannoverský veletrh, na kterém je Rusko letos zastoupeno historicky největším počtem vystavovatelů, mimo území federace. Putin si je přitom vědom toho, že němečtí podnikatelé právě nyní ve fázi evropských nejistot nemohou rezignovat na kooperaci s Ruskem. Proto musí kancléřka pečovat o kontakty s partnerem, který své závazky přesně splácí. Nutno přitom musí vzít na vědomí, že při současných politických krizí jako na příklad v Sýrii a severní Koreji, Moskva je jedním z rozhodujících faktorů. Proto také její kritika na razie ruských úřadů v moskevských německých nadacích byla z její strany poměrně tlumená.

Shodou okolností ve stejnou dobu se setkal v Berlíně spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble se svým novým americkým protějškem Jakobem Lewem. Jak zdůraznili pozorovatelé, požadavky Spojených států na pozitivní ovlivňování Německa na rozhádanou Evropskou unii, dělají spolkové vládě více vrásek než vztahy k Moskvě.

Druhou evropskou zastávkou Vladimíra Putina byla v Amsterodamu. Uzavřel zde více jak desítku dohod o spolupráci v různých oblastech mezi Ruskem a Nizozemím, především rozsáhlé strategické projekty v oblasti energetiky. Vladimír Putin po setkání s nejvyššími holandskými představiteli a byznysmeny, otevřením výstavy o pobytu Petra Velikého v Amsterodamu, odstartoval „Rok Holandska v Rusku a Ruska v Holandsku“.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.