Richard Seemann: Obtížná mise německého vicekancléře v Číně

4. listopad 2016

Německé sdělovací prostředky věnují mimořádnou pozornost pětidenní návštěvě spolkového ministra hospodářství a vicekancléře Sigmara Gabriela v Číně.

Do říše středu zavítal v době, kdy odtud zavál mrazivý vítr, když jeho ministerstvo zabránilo převzetí výrobce čipů Aixtron čínskými investory a současně ostře kritizovalo nerovnoprávné podmínky německých investorů v Číně. Jejich podnikání tam naráží na řadu byrokratických a správních předpisů.

Navíc byl Gabriel vyzván Amnesty International, aby se při jednáních s čínskými představiteli ohradil proti sílící nezákonnosti v době, kdy prezident a stranický šéf Si Ťin-pching si upevňuje svou pozici.

Němečtí komentátoři zdůrazňují, že chování Číňanů není fér, když sami chtějí volnou ruku pro investice a přejímání firem v Německu a Evropě.

Stejné postavení pro čínské i německé podnikatele

Přitom německým podnikatelům, kteří se angažují v Čínské lidové republice, jsou kladeny masivní překážky. Je jim zakázáno převzetí továren nebo bank do svého vlastnictví, zatím co Čína si může v Německu teoreticky koupit továrny na výrobu aut i peněžní ústavy.

Německý vicekancléř byl vyzván Amnesty International, aby se při jednáních s čínskými představiteli ohradil proti sílící nezákonnosti v době, kdy prezident a stranický šéf Si Ťin-pching si upevňuje svou pozici

O rovnosti tak nemůže být vůbec řeč, a proto je nutné tvrdě jednat. Kdo ustupuje, pak v mezinárodních hospodářských vztazích bude patřit k poraženým. Prostě politika vůči Číně není jednoduchá, protože podnikatelé Západu nevynikají hrdinstvím, když jednají s nedemokratickými státy.

Čínští politici si tak po desetiletí zvykli, že na mezinárodní úrovni se nikdo vážně proti nim nepostaví, konstatují němečtí komentátoři.

Gabriel se zatím sešel v Pekingu s čínským ministrem průmyslu Miao Wejem, který jej ubezpečil, že němečtí výrobci, kteří zde produkují auta, budou mít stejné postavení jako domácí podnikatelé. V tomto rámci byly projednány i možnosti výroby elektroautomobilů.

Na pořadu dne byly i problémy související s obchodními a investičními bariérami. Gabriel zdůraznil, že Německo je zemí, kde mohou čínští podnikatelé investovat, ovšem za předpokladu, že tak budou moci činit němečtí podnikatelé v Číně. Ve středu Gabriel zavítal do hospodářské metropole Čcheng-tu na západě země, kde navštíví veletrh, jehož partnerem je Německo.

Spustit audio