Richard Seemann: Nový šéf rakouských lidovců chce předčasné volby

15. květen 2017

Rakouský spolkový ministr zahraničí Sebastian Kurz chce nastoupit do předčasných voleb s kandidátkou pod svým jménem a s dodatkem nová lidová strana.

Třicetiletý politik to oznámil v nedělních večerních hodinách poté, co grémia lidovců jednomyslně předala veškerou moc do jeho rukou jako novému předsedovi strany.

Sociálnědemokratický spolkový kancléř Christian Kern na pondělní schůzce se spolkovým prezidentem Alexandrem Van der Bellenem oznámil, že je připraven s lidovci a opozicí připravit požadované mimořádné předčasné volby.

Čtyři dny po odstoupení dosavadního šéfa lidové strany vicekancléře Reinholda Mitterlehnera nezůstal tak v rakouské politice kámen na kameni. Kurzovi, nejmladšímu předsedovi lidové strany v jejich dějinách, byly svěřeny veškeré pravomoci od sestavení vrcholových orgánů, stanovení její politické linie až po právo veta na sestavování zemských volebních listin.

Předčasné volby na podzim

Sebastian Kurz

Vůdcovský princip bude pak zafixován i ve stranických stanovách, takže bude silně připomínat její předchůdkyni z 30. let minulého století. Kurz zdůvodnil nutnost této změny jako jedinou cestu k stabilizaci strany, která byla neustále oslabována vnitropolitickými třenicemi, kdy během posledních deseti let vystřídala čtyřikrát svého předsedu.

Kern s Kurzem ještě před pondělním setkáním se spolkovým prezidentem vedli telefonický rozhovor, ve kterém se dohodli na dalších krocích, které povedou organizovaně k předčasným volbám, ty se původně měly konat v příštím roce. Podle posledních informací se očekávají během podzimu.

Vzniklá situace byla tak nezvratně uznána i kancléřem Kernem, který Kurzovi poblahopřál k jeho volbě. Odmítá však vytvořit do voleb případně menšinovou vládu a je připraven schvalovat zbývající zákony za spolupráce parlamentních stran i bez účasti lidovců.

Vliv na vzájemné vztahy s naším jižním sousedem se projeví po volbách a ukáže se až po sestavení nové spolkové vlády. Pokud se budou na ní podílet i populističtí Svobodní, což reálně hrozí, pak nelze vyloučit, že budou opět otevřeny některé vzájemné historické problémy a postoj k využívání jaderné energie.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.