Richard Seemann: Nově zvolený německý spolkový sněm bude skutečným parlamentem

25. říjen 2017

Úterní ustavující zasedání německého spolkového sněmu – Bundestagu podle komentátorů nastolilo cestu k skutečnému parlamentu.

Ve srovnání s minulostí, kdy vedle velké koalice křesťanských a sociálně demokratických stran působili zástupci Zelených a Levice unavujícím dojmem, dnes vstup dvou dalších stran, tedy liberálních Svobodných a Alternativy pro Německo (AfD) situaci oživily.

To se projevilo především v osmihodinovém průběhu schůze, kdy jediným bodem bylo zvolení vedení Bundestagu – prezidenta a jeho zástupců za každou poslaneckou frakci. To bylo zarámováno zahájením služebně nejstarším poslancem, vystoupením nově zvoleného předsedy a zástupců všech frakcí a zakončení národní hymnou.

K prvému střetu došlo již při zahájení, protože ještě starý parlament stanovil novou zásadu, že Bundestag nezahájí - jak bylo zvykem od jeho vzniku - nejstarší, ale nejdéle sloužící poslanec, který byl představitelem FDP.

Chybí prostory, telefony, e-maily

Wolfgang Schäuble, nový předseda německého Bundestagu

Tato změna byla účelově zaměřena proti AfD, aby její poslanec nemohl již na začátku přednášet pravicově populistické názory. Poslanci AfD zdůraznili, že obdobnou taktiku naposledy v těchto prostorách v roce 1933 použil tehdejší předseda Říšského sněmu válečný zločinec Hermann Göring. Srovnávání s nacisty vyvolalo velké rozhořčení a poznamenalo další průběh zasedání.

Zatímco křesťanskodemokratický prezident Bundestagu Wolgfang Schäuble a většina jeho náměstků z jednotlivých poslaneckých frakcí byli zvoleni hladce již v prvém kole, AfD se nepodařilo prosadit svého zástupce ani v následném druhém a třetím kole hlasování.

Pro většinu poslanců Bundestagu byl její kandidát, bývalý hessenský komunální křesťansko- demokratický politik Albrecht Glaser, do funkce viceprezidenta nepřijatelný.

Německý Bundestag

Příčinou bylo, že prosazuje postavit mimo zákon náboženské vyznání muslimů, což je v rozporu s německým ústavním pořádkem. Řada komentátorů poukazuje, že to ale vyhovuje Alternativě, která se tak staví do pozice pronásledovaných mučedníků. Kdy a kdo bude za ní zvolen, to závisí, kdy se opět Bundestag sejde.

Zatím nebyly vytvořeny normální podmínky pro jeho jednání. Poslanci poukazují, že chybí pracovní prostory, telefonní spojení a e-mailové adresy. Především pak zahájení skutečné činnosti Bundestagu je závislá na vytvoření nové vlády. Optimisticky proto vyzněla informace, že až do půlnoci pokračovala jednání jamajské koalice, která se dohodla na vyrovnaném rozpočtu a daňových úlevách.

Spustit audio