Richard Seemann: Norimberský sjezd CSU stvrdil jednotu křesťanských unionistů

15. prosinec 2014

Víkendový sjezd bavorských křesťanských sociálů CSU, který se konal v Norimberku, byl nejen v Německu sledován s velkou pozorností. Strana, která vládne v druhé největší spolkové zemi s více jak 12 miliony obyvatel, potvrdila jednotnou linii se svou sesterskou CDU, jejíž sjezd se konal týden předtím v Kolíně nad Rýnem.

Bavorsko, s kterým máme 350 km společnou hranici, má pro nás velký politický i ekonomický význam. V zahraničním obchodě dosahuje obdobného rozměru, jaký máme se Slovenskem nebo Polskem. V posledních letech vlády premiéra Horsta Seehofera se vzájemné vztahy podstatně zlepšily.

Tento rok bylo tak v Praze otevřeno oficiální bavorské zastoupení, které vedle Bruselu a Montrealu je třetím ve světě. Letité problémy kolem odsunu německé menšiny, z nichž značná část přesídlila do Bavorska, řeší smírně k tomu přijaté prohlášení, že je především nutno se soustředit na budoucnost. Tento problém na sjezdu nebyl předmětem diskuse.

Čtěte také

Spolková kancléřka Angela Merkelová ve svém sjezdovém projevu vyzdvihla, že vyrovnaný německý rozpočet je i díky silné bavorské prosperující ekonomice, kdy v řadě zemských regionů je plná zaměstnanost. Nízká, tři a půl procentní nezaměstnanost umožnila mladým východním Němcům zde nalézt novou budoucnost, stejně tak i našim občanům, jakož i cizincům zde nacházet zaměstnání.

K návrhu bavorské vlády zavést dálniční poplatky Merkelová pythicky prohlásila, že „ nebudou pro její kabinet problémem, pokud se nevyskytnou nové aspekty“. Největším zřejmě bude postoj zemí Evropské unie k případnému zpoplatnění německých silnic.

Německá kancléřka Angela Merkelová

Značnou pozornost věnovala problémům azylantů v souvislosti s útokem proti utečenecké ubytovně u Norimberku. „Každý, který k nám přijde, má právo na slušné zacházení“, prohlásila Merkelová. Bavorský premiér označil útok za hanebný čin a slíbil ochranu těchto budov.

Za velké nedorozumění pak označil vzruch kolem údajné povinnosti migrantů používat němčinu ve svých rodinách. Obdobně jako Merkelová v Kolíně ostře napadl sociální demokraty za koalici se stranou Levice v Durynsku. Bezpochyby se o to pokusí i v Berlíně a proto CSU bude bděle sledovat jako součást velké koalice, aby to neumožnila, prohlásil Seehofer.

Na sjezdu bavorských křesťanských sociálů vystoupil vřele přivítán tisícovkou delegátů předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vystoupil na sjezdu CSU

Prohlásil, že jím vedená komise se bude koncentrovat na velké evropské úkoly a upozornil na současný konflikt s Ruskem.

Pro unii je proto nutné být mírumilovnou silou a nezesměšňovat se předpisy na množství vody pro splachovací záchody, velikostí sprchových hlavic a účinností vysavačů, prohlásil Juncker na norimberském sjezdu CSU.

Spustit audio