Richard Seemann: Německo zahájilo odsun Afghánců zpět do jejich vlasti

19. prosinec 2016

Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére obhajoval zahájený odsun afgánských uprchlíků z Německa zpět do jejich vlasti a označil ho za správný a nutný.

V první skupině 34 osob šlo převážně o mladé muže, z nichž třetina se dopustila kriminálních činů. Byli to pachatele loupeží, prodeje drog, znásilnění a vražd. Jde tak o zahájení vypovídání imigrantů, z nichž někteří ale pobývali v zemi i několik let.

Děje se tak podle programu vyhlášeného Angelou Merkelovou v září letošního roku, že uprchlíci se budou vracet zpět do své vlasti, pokud se zde obnoví bezpečnost. Komentátoři to považují za jasný signál, že končí doba bezstarostného vítání uprchlíků a že jejich pobyt v Německu již není jistý, jak se zdálo dosud. Cílem má být důrazné upozornění přicházejících do země, že zde nebudou již moci pohodlně bezstarostně pobývat.

Kritikům tohoto postupu se nyní dostal do rukou pádný argument, když koncem týdne došlo k vraždě pěti afghánských žen a jejich řidiče pracujících na kandahárském letišti. Pachatelé jsou zřejmě bojovníci Tálibánu.

Bublina bezpečnosti praskla

Afghánistán podle kritiků odsunu není zdaleka bezpečnou zemí včetně ani těch oblastí, které jsou pod kontrolou jednotek NATO. Poukazují, že Maiziére svévolně tak odsunuje Afghánce do země, kterou považuje údajně za bezpečnou, ačkoliv fakta jsou ve skutečnosti jiná. Ty hovoří jasnou řečí, že od zahájení postupného stahování mezinárodních jednotek od roku 2014 stoupá počet obětí od jednoho rekordu ke druhému.

Bublina bezpečnosti pěstována velkým vojenským zásahem praskla a to dohání mladé Afghánce k útěku

Samotné NATO přiznává, že radikálně islámistický Tálibán kontroluje velké části země, kde hrozí libovůle těchto fanatiků. Odsun tak odporuje ženevské uprchlické konvenci, ale zřejmě přednost mají obavy před růstem pravicově populistické Alternativy pro Německo, která stojí v čele kampaně proti uprchlíkům.

Podle analytiků nelze změnit bezpečnostní situaci, když ekonomika se zhroutila a zemi postupně opustilo sto tisíc zahraničních vojáků a humanitárních pracovníků.

Bublina bezpečnosti pěstována velkým vojenským zásahem nyní praskla a to dohání především mladé Afghánce, marně hledající živobytí, k útěku. Pokud se nepodaří zlikvidovat tuto směs nejistoty a strachu, že budou opuštěni Západem, pak se nemůže stát oblastí, kde se dá bezpečně dlouhodobě žít.

Spustit audio