Richard Seemann: Německo slaví Den sjednocení za rozporuplné situace

3. říjen 2016

V pondělí vyvrcholil v Drážďanech Den sjednocení Německa za účasti nejvyšších představitelů státu. Hlavní město Saska bylo vybráno jako centrum třídenních oslav, protože tato spolková země předsedá Spolkové radě.

Tento den je také jediným uznávaným celostátním svátkem, který byl stanoven na 3. října 1990, kdy bylo završeno sjednocení země. Letos je svátek slaven v rozporuplné situaci ve městě, kde krajně levicové společenství a pravicově populistická Pegida protestují proti současné vládní politice.

To se projevilo během třídenních slavností na nevybíravé demonstraci proti drážďanskému starostovi Dirku Hilbertovi, který uspořádal přijetí k islámskému Novému roku. V celém městě platí mimořádná policejní opatření, kdy téměř tři tisíce příslušníků bezpečnostních sil zabezpečuje klidný průběh slavností.

Obavy nejsou bezdůvodné, vzhledem k předcházejícím dvěma pumovým atentátům, z nichž jeden byl namířen proti muslimské modlitebně. V neděli navíc byla zapálena dvě policejní auta a na zdech se objevily graffiti s heslem „Celé Drážďany nenávidí policii“.

Shodou okolností muselo být právě tyto dny evakuováno deset tisíc obyvatel v souvislosti s nálezem a likvidací letecké pumy z roku 1945.

Pronikání Levice

V předvečer vyvrcholení oslav proto vystoupil v televizi spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére, který vyzval k důstojné oslavě národního svátku bez narušení extremisty zleva ani zprava a vyjádřil dík za znovusjednocení země.

V pondělí vyvrcholil v Drážďanech Den sjednocení Německa

Tento den evokuje i úvahy, zdali bylo po více než 20 letech dosaženo skutečného sjednocení. Politologové docházejí k závěru, že je to nad síly jedné generace.

Rozdíly nejsou jen ekonomické, kdy mzdy a důchody jsou v nových spolkových zemích nižší než v západní části Spolkové republiky. Viditelné jsou zejména v politické oblasti, kdy postkomunistická strana Levice zaujímá ve východní části poměrně silné pozice.

S šesti desítkami poslanců v Bundestagu je Levice nejsilnější opoziční stranou. Má i ministerského předsedu Durynska a místopředsedu v Braniborsku i zastoupení v Evropském parlamentě. Zřejmě bude i součástí nové berlínské koalice spolu se sociálními demokraty a Zelenými.

Je sice stále považována za nepřizpůsobivého partnera na celostátní úrovni, ale její pronikání do parlamentů starých spolkových zemí ji stále více přibližuje ke změně tohoto pohledu.

Spustit audio