Richard Seemann: Německo si upevňuje ekonomické pozice v Číně

28. duben 2014

V době, kdy náš ministr zahraničních věcí po 15 letech v pondělí učinil v Pekingu první kroky k obnově standardních vztahů s Čínou, vrátil se odtud do Berlína německý spolkový ministr hospodářství.

Stalo se tak v rámci prohlubujících vztahů mezi vedoucí zemí Evropské unie s druhou nejsilnější světovou ekonomickou velmocí. Ty byly potvrzeny před dvěma měsíci, kdy čínský prezident Si Ťin-pching, nejmocnější muž Říše středu, jednal s nejvyššími německými představiteli Angelou Merkelovou a Joachimem Gauckem.

Velká pozornost byla především věnována ekonomické spolupráci, kdy Čína zaujímá ve vzájemném obchodě s Německem již třetí místo před Spojenými státy.

Byla uzavřena se 100členným podnikatelským doprovodem řada dohod a miliardových obchodů, přičemž vzájemná obchodní výměna dosáhla 140 miliard euro. Největší německé firmy se budou podílet na modernizaci Číny, zejména v oblasti energetiky, letecké dopravy a výroby automobilů.

Čtěte také

Ta se stala středem zájmu spolkového ministra hospodářství, předsedy sociální demokracie Sigmara Gabriela, který právě v předvečer návštěvy Lubomíra Zaorálka zavítal do Pekingu. Jeho oficielní program obsahoval otevření společného energetického fóra, návštěvu pekingského autosalonu, setkání s předsedou vlády Li Kche-čchiangem a dalšími předními představiteli hospodářského a obchodního života.

V jejím pozadí hrál především kalkul, že reformní plány Číny otevírají pro německé podnikatele nevídané možnosti nejen v oblasti energetiky, ale i ochrany životního prostředí. V posledních letech v důsledku znečištěných vod a ovzduší se stávají hlavním faktorem zpomalujícího se čínského ekonomického růstu, který letos dosáhne pouhých 7,4 procent.

Nový premiér Číny Li Kche-čchiang

Podle Gabriela růst čínského národního hospodářství nyní závisí na masivních investicích do rozvoje těch odvětví, které se budou chovat šetrně k životnímu prostředí.

Předseda mocné čínské reformní komise Su Šao-š proto prosazuje těsnou kooperaci s německou ekonomikou i v oblasti životního prostředí vzhledem k tomu, že je světovým leaderem v této oblasti.

V současné době je v Číně aktivních na 2500 německých podniků, které zde investují 38 miliard euro. Oproti tomu čínské firmy jsou v Německu nedostatečně zastoupeny s pouhou jednou miliardou euro. To považuje Berlín za nedostatečné a snaží se masivně nalákat čínské investory do země.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.