Richard Seemann: Německé ohlasy na volby ve Francii jsou optimistické

24. duben 2017

Peter Altmaier, ministr spolkového kancléřství, patřil mezi první německé politiky, kteří uvítali úspěch Emmanuela Macrona v prvním kole francouzských prezidentských voleb. Tento vedoucí politik křesťanskodemokratické CDU charakterizoval jejich výsledek jako společné vítězství Francie a Evropy, protože se ukázalo, že liberální střed je silnější než populisté.

Pozitivně se vyslovili i představitelé německé sociální demokracie SPD. Ministr zahraničí Sigmar Gabriel na okraj svého jednání v Jordánsku vyslovil jistotu, že to bude právě Macron, který bude příštím prezidentem Francie.

Rovněž šéf strany Martin Schulz vyjádřil svou radost na tím, že zvítězil jasný stoupenec sjednocené Evropy. To je dobré nejen pro Francii, ale i pro Německo, prohlásil jeden z kandidátů na spolkového kancléře v nadcházejících podzimních volbách.

Z opozičních stran jsou však reakce často protichůdné. Macronův úspěch Jednoznačně uvítal šéf Společenství 90/Zelených Cen Özdemir.

Potřebujeme proevropskou politiku Francie

Člen předsednictva Alternativy pro Německo (AfD) André Poggenburg oproti tomu blahopřál k úspěchu Marine Le Penové, která bude 7. května s Macronem soutěžit o prezidentské křeslo. I když podle jeho názoru to neznamená bezpodmínečný konečný úspěch, ukázalo se, jak zdůrazňuje představitel pravicově extremistické AfD, že vlastenecké evropské síly jsou na vzestupu.

Logo

Šéfka frakce strany Levice v Bundestagu Sahra Wagenknechtová lituje Macronův úspěch, protože znamená pokračování dosavadní zostřující se protilidové francouzské politiky. Ta právě ve svých důsledcích podporuje sílící Národní frontu Le Penové, prohlašuje představitelka německé postkomunistické strany.

Ohlasy zaznívají i od dalších evropských politiků. Alexander Graf Lambsdorff, viceprezident Evropského parlamentu zdůraznil, že z hlediska brexitu by vystoupení Francie z Evropské unie, jak požaduje Le Penová, znamenalo její rozbití. Proto průběh voleb je z tohoto hlediska alarmující, upozornil liberální německý politik.

Rakouský spolkový kancléř Christian Kern prohlásil během svého pobytu v Jeruzalémě, že se dá s výsledkem francouzských voleb zatím dobře žít. Potřebujeme proevropskou politiku Francie, kterou je nutno dále rozvíjet. S Le Penovou by tyto evropské perspektivy nebylo možno uskutečnit, prohlásil předseda rakouských sociálních demokratů.

Spustit audio