Richard Seemann: Německé Křesťanskodemokratické unii je 70 let

7. červenec 2015

Ve stínu řecké krize oslavila na slavnostním zasedání v Berlíně své sedmdesátiny německá Křesťanskodemokratická unie CDU.

V prvních řadách vedle její předsedkyně, spolkové kancléřky Angely Merkelové zasedli její čelní představitelé v čele s prezidentem Bundestagu, šéfové zemských organizací Badensko-Virtemberska a Porýní-Falcka, jakož i předseda německé sociální demokracie vicekancléř Sigmar Gabriel.

Angela Merkelová ve svém slavnostním projevu vyzvala stranu, aby se připravila provést reformní kroky na podkladě sebekritiky své práce.

Před 600 hosty, mezi něž pozvala i představitele Spojenectví 90-Zelených, prohlásila, že její strana „nemá žádný monopol na moudrost“. Vyzvala k pokoře před poznatky a úspěchy druhých. V tom také tkví základ jejího politického kompasu a odvaha při řešení problémů. Jak tomu bylo před 70 lety, tak i nyní bude mít ochotu neustále věci měnit podle potřeb a situace.

Merkelová, která vede CDU od roku 2000, zdůraznila, že znovuvybudování Německa po 2. světové válce se povedlo, protože se dovedlo poučit z minulosti. Přiznalo svou vinu na válce a holocaustu a nastoupilo správnou cestu.

Čtěte také

CDU se stala úspěšnou všelidovou stranou, protože dokázala integrovat všechny vrstvy obyvatelstva. K jejím zásadám patří zachování lidské důstojnosti, podřízení svobody k odpovědnosti, partnerství s podnikateli a odbory a sjednocené Německo s cílem sjednocení Evropy.

Proto pokud jde o současnou řeckou krizi, je Merkelová pro pokračování kompromisu. Také varovala před rozpadem Evropy.

Angela Merkelová

Předsedkyně zemské skupiny sesterské bavorské křesťansko-sociální unie CSU Gerda Hasselfeldtová zdůraznila, že není klientskou ani protestní či výběrovou stranou. Je občanskou stranou sebevědomých členů, která se opírá o silné zemské svazy.

Za téměř 66leté existence Spolkové republiky Německo CDU spravovalo 46let úřad spolkového kancléře a 55let byla stranická frakce unionistických křesťanských stran CDU/CSU nejsilnější v Bundestagu.

Z jedenácti spolkových prezidentů bylo šest z jejích řad. Vedení měla stabilní a za dobu své existence měla pouze sedm předsedů.

Přitom za čtyři desetiletí šéfovství Helmuta Kohla a Angely Merkelové sociální demokraté šestkrát vystřídali svého předsedu. Podle posledních průzkumů by ve volbách získala přes 40 % voličů.

Spustit audio