Richard Seemann: Německé bezpečnostní orgány zklamaly

28. srpen 2013

Vyšetřovací výbor německého Bundestagu předložil závěrečnou zprávu o Národně socialistickém podzemí NSU, které po deset let vraždilo a teorizovalo na území Spolkové republiky. Šlo o jedinečný historický případ, kdy parlamentní grémium se nejen sjednotilo na pachatelích těchto činů, ale na konstatování, že selhaly německé bezpečnostní orgány.

Poslanci křesťanských unionistů, sociálních demokratů, Zelených, liberálů i strany Levice ruku v ruce na sedmi desítkách zasedání vyslechli stovky svědků a seznámili se s osmi tisícovkami dokumentů, došli k závěru, že bude nutno od základu reorganizovat bezpečnostní služby. Ty nebyly schopny odhalit pachatele devíti vražd převážně Turků žijících v Německu a jedné mladé policistky, ani obětí bombového atentátu v Kolíně nad Rýnem převážně cizinců, ani aktérů bankovních loupeží. Přitom byly přinejmenším dvakrát blízko k usvědčení neonacistického vražedného tria, ale nechaly je uniknout.

Byly přesvědčeny, že pachatelé jsou zřejmě cizinci, kteří si vyřizují účty mezi sebou. Bezpečnostní orgány při hledání pachatelů se spoléhaly především na přesvědčení politiků, že v Německu nehrozí od pravicových extremistů žádné nebezpečí. Tehdejší spolkový ministr vnitra Otto Schily nebyl nyní schopen parlamentnímu vyšetřujícímu výboru vysvětlit, proč den po kolínském bombovém atentátu veřejně prohlásil, že má kriminální pozadí a nejde o teroristický čin. Přitom bylo již tehdy zřejmé, že byl namířen proti lidem tureckého původu.

Spolková kancléřka Angela Merkelová vysoce ocenila práci vyšetřujícího výboru a poděkovala, za jeho „komplexní a pro společnost nesmírně důležitou vzdělávací práci“. Nyní je nutno vyvodit závěry z jeho třinácti set stránkové zprávy a provést reformní kroky v policii a tajných službách, aby se příště zabránilo neonacistickým vraždám a teroru. Vládní komise přitom již došla k závěru, že musí být zesílena i parlamentní kontrola nad Spolkovým kriminálním úřadem BKA.

Závěrečná zpráva parlamentního vyšetřovacího výboru nad činností neonacistické teroristické organizace byla zveřejněna v době, kdy proces nad členy NSU bude obnoven 5. září před mnichovským vrchním soudem po letní přestávce. Obhájci obžalovaných se zatím střídavým úspěchem snaží co nejvíce prodloužit jednání, které podle jeho předsedy Manfréda Götzla bude trvat nejméně do konce příštího roku.

Spustit audio