Richard Seemann: Nejdelší německá volební noc

23. září 2013

S napětím nejen v Německu očekávaný výsledek voleb do Bundestagu skončil jasným vítězstvím křesťanských unionistických stran CDU/CSU, které získaly41 apůl procenta hlasů. Angela Merkelová sice opakovala vítězné volby Konráda Adenauera v roce 1957, ale po 64 letech vypadl z parlamentu její současný koaliční partner liberální Svobodní.

Tím ztratila většinu, a pokud bude chtít dál vládnout, musí vytvořit společenství s jinou politickou stranou. Političtí pozorovatelé jsou přesvědčeni, že to bude její sociálně demokratický oponent. Ten sice poněkud posílil své pozice, ale s 26 procenty, to byl druhý nejhorší výsledek, který dosáhl od založení Spolkové republiky. Ostatní dvě strany, které se dostaly do parlamentu, Levice a Zelení, s osmi procenty, ztratily oproti volbám v roce 2009 značný počet hlasů.

Těsně před branami Bundestagu zůstala strana Svobodných FDP, všemi obávaná Alternativa pro Německo AfD a zcela propadla strana Pirátů. Při poměrně vysoké 70 procentní volební účasti obdržela CDU/CSU 311 mandátů, sociální demokraté 192, Levice64 ao jeden méně Zelení. Vzhledem k novému volebnímu zákonu vzrostl počet poslanců o dalších deset, takže v novém Bundestagu jich bude zasedat 630.

Matematicky může Merkelová vytvořit koalici s jakoukoliv stranou, která je v Bundestagu. Předem je však zřejmě vyloučena strana Levice, takže pokud to nebudou sociální demokraté, pak by to mohlo být Společenství 90/Zelení. Teoreticky však by se vlády v Německu mohla ujmout i tzv. červeno-rudo-zelená koalice sociálních demokratů, Levice a Zelených. Sociální demokraté však rozhodně prohlásili, že se stranou Levice na spolkové úrovni nevstoupí do koalice, i když na zemské, jak již v praxi prokázali, to nevylučují.

Souběžně s parlamentními volbami do Bundestagu se konaly do hesenského zemského sněmu. I zde sice vyhráli křesťanští demokraté s 38 procenty, ale silně oslabení liberálové s pěti procenty neumožnili vytvořit novou koaliční černo-žlutou vládu. Nyní CDU by nejraději vytvořila vládu s 30 procentními sociálními demokraty, ale i v Hesensku se nabízí řada možností. Může vstoupit obdobně jako v Berlíně do koalice i se Zelenými, a stejně jí hrozí nahrazení červeno-zeleně-rudou koalicí.

Od pondělních ranních hodin zahájila grémia politických stran jednání, jaké důsledky bude mít pro ně výsledek parlamentních voleb, které jsou jedinečné v dějinách Spolkové republiky. Do třiceti dnů musí zasednout nově zvolený Bundestag a vytvořit své vedení a příslušné orgány. Jednání o vytvoření nové spolkové vlády však není ohraničeno. Očekává se, že vzhledem k složité situaci může trvat i několik týdnů. Do té doby spolkový prezident pověří dosavadní kabinet vykonáváním svých povinností.

Spustit audio