Richard Seemann: Mnichovský proces s neonacisty byl přerušen

7. květen 2013

S nebývalou pozorností sledovaný mnichovský proces s neonacistickými teroristy byl po prvém dnu na týden přerušen. Původně měl být zahájen již 17. dubna, pak byl přesunut na 6. května po stížnostech, že je vyloučena účast zahraničních medií a nyní na 14. května, do které má zaujmout stanovisko k stížnostem obhájců o zaujatosti soudců vůči souzeným.

Proces století, jak jej označují media, by měl objasnit působení teroristického Nacionálně socialistického podzemí NSU, který během od září 2000 za šest let zavraždil sedm Turků jednoho Řeka a mladou policistku.

Zorganizovala sérii bankovních přepadení a bombové atentáty, při kterých byly zraněny dvě desítky osob. Důvodem těchto činů byla rasová nenávist vycházející ze světového názoru Hitlerových pohrobků. Pachatelé těchto činů bezpečnostní orgány odhalily až koncem 2011, když před tím hledaly stopy v turecké mafii. Mělo to za následek, že prošly personálním a organizačním zemětřesením a v současné době se diskutuje o věrohodnosti jejich placených informátorů.

Před mnichovským tribunálem nyní stojí 37letá Beate Zchäpeová, pocházející z německo-rumunské rodiny s dalšími čtyřmi teroristy, jejíž jména jsou úředně označovány pouze iniciály. Dva další pachatelé, aby se vyhnuli spravedlnosti, spáchali sebevraždu. Budova soudu je střežena pěti sty policisty a bezpečnost v sále zajišťují vybraní policejní úředníci s úkolem být maximálně zdvořilí jak vůči zde shromážděné veřejnosti tak i obžalovaným. Není proto náhodou, že je nepřivedla v želízkách a media se soustřeďují na Zchäpeové čerstvý účes, decentní líčení, bílou blůzu, černé sako a kalhoty. Podle pozorovatelů na procesu jde o promýšlený tah, kterým se pokouší obhajoba reprezentovat organizátorku vražd a teroristických činů jako decentní mladou ženu, která má zření bankovní úřednice nebo prodejkyně imobilií.

To však žádným způsobem nesnížilo napětí procesu, kterého se účastní 24 vedlejších žalobců zastupující rodiny postižených. Dva z nich se již v prvý den procesu zhroutili a museli být převezeni do nemocnice. Žalobcům jde především vedle odsouzení pachatelů o vysvětlení, jak bylo možné, že po více jak deset let mohla působit v Německu beztrestně nacistická teroristická buňka. Optimisté očekávají skončení procesu do ledna příštího roku, pesimisté nikoliv dříve než za dva roky.

Spustit audio