Richard Seemann: Mise Merkelové na americkém kontinentě

11. únor 2015

Před středečním minským summitem zavítala německá spolková kancléřka Angela Merkelová do hlavních měst Spojených států a Kanady. Ve Washingtonu jednala s prezidentem Barackem Obamou a v Otawě s premiérem Stephenem Harperem.

Se svou kritikou na postup Ruska v ukrajinské krizi Merkelová projevila demonstrativní jednotu s Obamou. Ale jak s ruským prezidentem jednat, zde se jejich přístup rozcházel.

To však nemělo podstatný vliv, že pokud šlo o Afghánistán, boj s teroristickou milicí Islámského státu přes regulaci íránského jaderného programu až po transatlantický obchod, nebyla by nalezena stejná nota.

I pokud jde o ukrajinskou krizi, oba vrcholoví státníci se snažili najít stejné cesty jejího řešení.

Jak zdůraznila Merkelová, pokud by se vzdala principu teritoriální integrity, pak by nebylo možné udržet evropský mírový pořádek. V tom jsou si obě strany jednotné.

Čtěte také

Rozdílné však v názoru, jak k tomu přimět i ruského prezidenta Putina. Barack Obama trvá na tom, že nevylučuje proto dodávky zbraní Kyjevu. Angela Merkelová však dále sází na diplomatické řešení.

Se zbraněmi se toho podle jejího mínění nedosáhne. Přesto, i když v cestě stojí řada překážek, na jejich překonání pomocí francouzsko-německé iniciativy se dívá střízlivým pohledem.

Německá kancléřka Angela Merkelová s americkým prezidentem Barackem Obamou

Nevylučuje přitom, na čemž se dohodla i s ostatními unijními ministry zahraničí, že v případě ztroskotání minských jednání příští týden zostří vůči Rusku sankce.

To vše se děje za situace, kdy americký prezident se nachází v Kongresu pod stále větším tlakem republikánů, ale i demokratů poslat na Ukrajinu zbraně.

Nemůže proto vyloučit, že v případě neúspěchu jednání vrcholných politiků Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny by byl donucen přistoupit k tomuto kroku.

Spolková kancléřka na setkání s kanadským premiérem i v Otawě opětně obhajovala mírové řešení ukrajinského konfliktu.

Současně obhajovala kritizovanou dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unii a Kanadou. Rovněž tak Harper, který zdůraznil, že by dynamicky působila na obou březích Atlantiku.

V Evropě má však řadu kritiků obdobně jako plánovaná dohoda o volném obchodě se Spojenými státy, která rovněž Merkelová ve Washingtonu obhajovala.

Na závěr jednání Harper vyslovil naději, že ukrajinská krize bude řešena diplomatickou cestou. Nikdy nebudeme akceptovat okupaci ukrajinského teritoria, prohlásil kanadský premiér.

Spustit audio