Richard Seemann: Merkelová stojí ve středu světové politiky

9. červen 2014

Vzpomínkové oslavy k 70. výročí invaze se konaly v době, kdy hlavní protivník spojenců – Německo se postupně z okrajové úlohy ve světové politice dostalo do jejího středu. Stalo se tak především díky politice jeho spolkové kancléřky Angely Merkelové, která se úspěšně snaží konstruktivním přístupem vyvést svět z nastávající krize.

Díky tomu, jak poukazují politologové, že zaujímá středovou pozici a není příznivcem levných gest, jako je nepodávání rukou. Proto se jí podařil „zázrak na pláži Omaha“ a přivedla k setkání pod svým dozorem ukrajinského a ruského prezidenta. Zřejmě pod tímto dojmem se, i když „neformálně“, sešel Obama s Putinem.

Jde o podivuhodný vývoj, když ještě před krátkým časem Německo se snažilo stát mimo krizové problémy. Když Západ se snažil zabránit masakru v Benghází, vláda Merkelové odmítla podpořit své spojence v Libyi. V eurokrizi dovedlo Německo pouze ostatní země donutit k pořádku prostřednictvím společné měny, kterou pevně drží ve své ruce.

Čtěte také

Kdyby – coby největší unijní země – mělo Německo za sebou kvalifikovanou většinu jako nyní při podpoře Jeana-Clauda Junckera, pak nemuselo prosazovat fiskální pakt a záchranné deštníky. Též by nemuselo Německo osaměle koncipovat energetickou změnu, ale dosáhnout dohody se svými sousedy.

Zdá se, že vše je nyní zapomenuto díky politice Merkelové, která se snaží zaujímat středovou pozici mezi stranami problému a udržet diskusi o jejím řešení. V současné době se to projevuje při reakci na ruskou anexi Krymu.

Německá kancléřka Angela Merkelová s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem

Kancléřka zaujala pozici mezi dotčenými východními Evropany a rozhodnými Američany na straně jedné a vzdálenými plachými západními a jižním Evropany na straně druhé. Přitom pokračuje v dialogu s ruským prezidentem s cílem vyřešit situaci především diplomatickými prostředky. V pondělí pak ve Stockholmu pokračuje v politických jednáních s premiéry Švédska, Nizozemí a Velké Británie

Čtěte také

Angela Merkelová vyjadřuje své postoje v plném souhlasu s německou veřejností, jak dokazuje právě zveřejněný ARD-Deutschlantrend. Téměř 90 procent dotázaných si přeje, aby Západ přes ukrajinský konflikt udržoval dialog s Ruskem. Pouze 9 procent se vyslovilo pro jeho izolaci. Též 75 procent se vyslovilo proti silnější účasti NATO ve východoevropských členských státech a jen pětina je protichůdného názoru.

Kdyby se v neděli konaly volby v Německu, pak díky politice Merkelové by jí vedení křesťanští unionisté byli nejsilnější stranou téměř s 40 procenty a spolu se sociálními demokraty by současná velká koalice získala dvě třetiny hlasů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.