Richard Seemann: Merkelová sedí pevně ve volebním sedle, Schulz věří ve vítězství

23. květen 2017

Kdyby byly v neděli parlamentní volby, Merkelové křesťanští demokraté (CDU) by přesvědčivě zvítězili. Vyplývá to z prestižního Deutschland Trendu veřejnoprávní ARD, podle které by CDU získala 38procentní podporu, tedy o 11 procent více než sociální demokraté.

Oproti začátku minulého měsíce jde o radikální zvrat, kdy mezi oběma stranami byl rozdíl pouhých dvou procent. Podstatná změna byla zaznamenána i v první desítce nejoblíbenějších politiků, kdy Angela Merkerová po měsících obsadila první místo následována svým náměstkem Wolfgangem Schäublem. Zatím co Martin Schulz propadl až na sedmé místo, i když začátkem roku kancléřku v popularitě ohrožoval.

V Deutschland Trendu se odrazily zcela zřetelně neúspěchy sociálních demokratů v letošních posledních tří zemských volbách, kde skončily vždy na druhém místě za křesťanskými demokraty.

Jestliže ve volbách v Sársku a Šlesvicku-Holštýnsku šlo o dvoumilionové spolkové země, pak její porážka v sedmnáctimilionovém Porýní – Vestfálsku byla více než bolestná. Nejen proto, že šlo o zemi, ve které sociální demokraté vždy se značným rozdílem vítězili, ale i proto, že zde kandiduje Schulz v podzimních parlamentních volbách.

Získat nerozhodnuté voliče

Angela Merkelová

Nadějný rozjezd poté, co začátkem roku převzal kormidlo své strany, do které proudili noví členové a prudce se zvýšila její popularita nazývaná „Schulzovým efektem“, vzal nečekaně zpětný chod.

Podle politologů se tak stalo v důsledku toho, že hlavní motto o spravedlnosti pro všechny nebylo dostatečně naplňováno vysvětlením tohoto na prvý pohled revolučního hesla. Křesťanští demokraté se zatím ve volbách věnovali především problémům, které znepokojovali voliče, především jejich bezpečnosti.

To si, jak ukázalo víkendové vystoupení Martina Schulze na sjezdu svých bavorských soudruhů, dobře uvědomuje. Ve svém projevu jasně řekl, že ve středu politiky své strany vidí investice ve prospěch rodin, málo placených pracujících a střední třídy.

Musí zajistit více pracovních míst a 40 miliard eur musí směřovat k renovaci a budování nových škol. Německo na cestě ke spravedlnosti musí tak jít spolu s Evropou k úspěšné budoucnosti.

Vyjádřil přitom přesvědčení, že se nakonec sociální demokracie stane vítězem voleb a sám se stane spolkovým kancléřem. Jde o to získat pro její politiku nerozhodnuté voliče, kterých jsou zatím dvě třetiny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.