Richard Seemann: Merkelová podporuje omezení odměn bankéřům

19. březen 2013

Německá spolková kancléřka Angela Merkelová se vyslovila proto, aby se na evropské úrovni postupovalo proti přemrštěným manažerským odměnám. Prohlásila, že se zcela připojuje k návrhu Evropské komise, aby jejich přiměřenou výši určovala shromáždění akcionářů. Komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier chce, podle švýcarského modelu, tento systém prosadit do konce tohoto roku. Kancléřka velmi dobře rozumí tomu, když lidé vrtí hlavou nad příjmy některých bankéřů, jak prohlásila v rozhovoru pro list „Freie Presse“ ze Saské Kamenice.

Nestřídmost nesmí ve svobodné a sociální společnosti existovat. Křesťansko unijní strany poté oznámily, že ještě před podzimními parlamentními volbami vydají jasné znamení, kterým dají na vědomí, že jsou proti přemrštěným bonusům a výplatám. Vystoupení Merkelové bylo vyvoláno švýcarským referendem, kde se na sedmdesát procent voličů vyslovilo proti přemrštěným odměnám manažerům akciových společností, jichž nejsou často ani podílníky. Pro ně bylo vynalezeno trefné pojmenování z jidiš „Abzocker“ tedy podvodníci, kteří někoho zkasírují. Referendum prosadil člen Stavovské rady švýcarského parlamentu Thomas Minder, nestranický podnikatel s kosmetikou až po osmiletém snažení. Nedodržování zásady, že benefity jsou určovány akcionáři, má být potrestáno vězením až do tří let a současně i vysokými peněžními tresty.

Bleskově, za podpory evropského tisku, tato iniciativa přeskočila do Bruselu a nyní zřejmě pevně zakotvila i v Německu. Zde, podle tisku, vydělávají špičkoví manažéři během jednoho roku mezi osmi až sedmnácti miliony Eur. Na straně druhé musí stát sociálními dávkami podporovat téměř jeden a půl milionů zaměstnanců, aby vůbec mohli uživit rodiny. Vyplývá to z vládní zprávy o „Chudobě v Německu“, kterou s několikaměsíčním zpožděním spolková vláda schválila.

Ke zpoždění došlo proto, že původní návrh spolkové ministryně práce Ursuly von der Leyenové, ministr hospodářství a předseda Svobodných demokratů Philips Rösler vetoval. Učinil to především proto, že zpráva konstatovala, že nůžky mezi bohatými a chudými se stále silněji otevírají, což může mít dramatické důsledky pro německou společnost. To vyvolává zamyšlení, zdali by nebylo vhodné donutit bohatší k odpovědnosti, aby pomohli zamezit další zbídačování příjemců nízkých mezd Původní znění zprávy však plně podporuje opozice a zřejmě problém chudoby se stane jedním z nejdůležitějších bodů letošních parlamentních voleb.

Spustit audio