Richard Seemann: Merkelová je připravena převzít vládu

12. březen 2018

Podpisem 177stránkové smlouvy o velké koalici skončila téměř půlroční německá vládní krize. Učinili tak předsedové za křesťanské demokraty CDU Angela Merkelová, za bavorské sociály CSU Horst Seehofer a za sociální demokraty SPD úřadující šéf strany Olaf Scholz.

Ceremonie za přítomnosti představitelů opozičních stran a novinářů se účastnili i generální tajemníci tří stran velké koalice. Tím se otevřela cesta k středečnímu zasedání Bundestagu, kde bude proběhne čtvrtá volba Angely Merkelové spolkovou kancléřkou, která zde představí členy svého kabinetu, kteří složí přísahu.

Merkelovou do této funkce podle ústavy navrhl spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Vzhledem k absolutní převaze křesťanských unionistů a sociálních demokratů v zákonodárném sboru je ustavení vlády slavnostní formalitou.

Merkelové se podařilo vládu po šesti měsících sestavit poté, co se koncem týdne 45členný vrcholný orgán sociálních demokratů dohodl na obsazení šesti vládníchkřesel. Unionistické strany měly devět svých představitelů již dohodnutých.

V Německu byla podepsána smlouva o velké koalici

Nová jména ve vládě

Historicky nejdelší jednání v dějinách Spolkové republiky se protáhlo díky tomu, že se nepodařilo v první fázi vytvořit koalici křesťanským stranám se Zelenými a liberály, tzv. jamajská koalice.

Pak nastalo komplikované jednání se sociálními demokraty, kteří po vnitrostranických turbulencích, kdy odstoupil jejich šéf Martin Schulz a nahrazen byl Andreau Nahlesovou, přenechali rozhodnutí na členské základni. Přesvědčivá většina členů si vyžádala pokračování spolupráce s křesťanskými stranami.

Nová koaliční vláda byla podstatně omlazena a její věkový průměr je nižší o osm let a činí 51 roků. K podstatným změnám došlo v obsazení jednotlivých ministerstev, kdy CDU se vzdala jednoho z nejdůležitějších, resortu financí ve prospěch sociálních demokratů a ministerstvo vnitra předala do rukou CSU.

Richard Seemann

Z vlády odcházejí i někteří nejznámější ministři, jako šéf rezortu zahraničí Sigmar Gabriel a vnitra Thomas de Maiziére, a místo nich přicházejí neznámí politici jako Anja Karliczeková nebo Franziska Giffeyová. Ta spolu s Merkelovou jako jediné z vlády pocházejí z východních spolkových zemí.

Sdělovací prostředky i opoziční politici tuto situaci hodnotí různě. Ještě před uvedením vlády kritizují především současnou imigrační politiku.

Spustit audio