Richard Seemann: Kvůli lepidlu bude volba rakouského prezidenta přeložena

15. září 2016

Opakované volby rakouského prezidenta stanovené na 2. října budou přeloženy na 4. prosince. Inaugurace nové hlavy státu tak bude uskutečněna až začátkem příštího roku, protože může být provedena až šest týdnů po vyhlášení výsledků voleb.

Toto rozhodnutí bylo oznámeno po jednání předsedů poslaneckých frakcí, po kterém v pondělí dopoledne vystoupil rakouský spolkový ministr vnitra, lidovec Wolfgang Sobotka.

Důvodem, který označují první zahraniční, ale i domácí ohlasy za směšný, je špatné lepidlo na obálkách pro korespondenční volbu prezidenta. Jejich předčasné otevření před uzavřením volebních místností mělo za následek zrušení výsledků květnové prezidentské volby.

Původně skončily volby těsným vítězstvím nezávislého kandidáta, kterého podporovala strana Zelených, Alexandra Van der Bellena, který zvítězil nad kandidátem pravicově populistických Svobodných Norbertem Hoferem.

Nyní bylo zjištěno, že obálky pro korespondenční volbu mají špatné lepidlo, takže se samovolně otevírají, což by mohlo být zneužito vkládáním falešných hlasovacích lístků. Ministr vnitra oznámil, že státní tiskárna byla pověřena vytisknout nezávadnou sérii volebních korespondenčních lístků.

30 milionů euro

Ministr vnitra Wolfgang Sobotka oznámil, že státní tiskárna byla pověřena vytisknout nezávadnou sérii volebních korespondenčních lístků

Vysoký představitel spolkové policie přislíbil, že celá záležitost bude prověřena, zdali nedošlo k úmyslné sabotáži. Doposud nemá k tomu žádné indicie.

Další přeložení prezidentských voleb však vyvolalo řadu otevřených právních otázek. Především z časového posunu došlo k podstatným změnám volebního registru. Od vyhlášení prvního kola zemřelo již několik tisíc původně zapsaných voličů a na druhé straně přibyli noví, kteří dosáhli 16 let.

Sestavení nového seznamu by podle odborníků bylo právní anomálií, stejnou však by bylo trvat na původní, která zaznamená desítky tisíc změn.

Vláda se zatím podle oznámení sociálnědemokratického ministra kancléřského úřadu Thomase Drozda rozhodla v případě přesunutí volebního termínu navrhnout příslušná zákonná opatření, která by předložila parlamentu.

To zřejmě vyvolá v zákonodárném sboru živou diskusi, kterou již nyní naznačuje kritika Svobodných pro zařazení nových šestnáctiletých voličů. Samotné opakování voleb pak podle propočtů ministerstva vnitra přijde na tři desítky milionů eur.

Spustit audio