Richard Seemann: Kandidát na německého prezidenta Steinmeier apeluje. Svět 20. století skončil, jak bude vypadat zítřek?

24. leden 2017

Nikoliv náhodou se sešly ve starobylém německém městě Koblenz špičky evropských pravicových populistů: šéfka francouzské národní fronty Marine Le Penová, předsedkyně Alternativy pro Německo Frauke Petryová, předseda italské Ligy Severu Matteo Salvini, generální tajemník Svobodné strany Rakouska Harald Vilimsky a lídr nizozemské Strany svobody Geert Wilders.

Ten smysl setkání vyjádřil slovy : „Včera – nová Amerika, dnes Koblenz, nová Evropa. Lidé ze Západu se probouzejí, setřásají ze sebe břemeno politické korektnosti a letos bude rokem lidí, rokem osvobozování se, rokem vlasteneckého jara“.

Místní deník Rhein-Zeitung komentoval výstižně vzniklou situaci po vítězství Donalda Trumpa, že kdo ji chce zabránit, musí si uvědomit, že o osudu bohatství demokracie se rozhoduje v den voleb. Nic se nemůže změnit, když do ulic na její obranu vystoupí tisíce demonstrantů a v Koblenz jich bylo na pět tisíc, kteří vyslovili nesouhlas s populisty.

Rozhodující, jak se ukázalo ve Spojených státech, je mlčící nespokojená menšina, která vynesla Trumpa do jeho úřadu. V Německu je to stále ještě menšina, ale je zde nebezpečí, jak ukazuje vzestup Alternativy pro Německo (AfD), že se může změnit ve většinu, pokud nebude vyslyšena.

Neklidné časy

A nejen v Německu, ale i ve Francii a Nizozemsku jsou volby. A jak ukázaly prezidentské volby v Rakousku, více jak 40 procent voličů hlasovalo pro kandidáta pravicově populistických Svobodných.

Setkání krajně pravicových stran v německém Koblenz: zleva Frauke Petryová, Marine Len Penová, Matteo Salvini a Geert Wilders

První společné setkání v Koblenz se tak pro populisty stalo v roce, kdy se evropská politická scéna může podstatně změnit. Děje se tak v době, kdy někdejší evropské okrajové populistické strany na okraji společnosti zažívají dnes nebývalou konjunkturu, navíc posilovanou brexitem a nyní zřejmou základní politickou změnou ve Spojených státech.

Wildersova strana má dobré šance stát se po letošních volbách nejsilnější politickou stranou. Le Penová má znovu dobrou naději vstoupit do druhého kola francouzských prezidentských voleb. Zřejmě po podzimních parlamentních volbách budou v Bundestagu zastoupeni poslanci Alternativy pro Německo a v Rakousku se Svobodní mohou stát nejsilnější parlamentní stranou.

Frank-Walter Steinmeier, kandidát na německý prezidentský stolec, den po setkání stran v Koblenz komentoval současnou situaci slovy: „Starý svět 20. století s konečnou platností skončil. Který pořádek se prosadí v 21. století a jak bude svět zítra vypadat, to je zcela otevřené. Svět se musí připravit na neklidné časy.“

Spustit audio