Richard Seemann: Jednání o jamajské koalici ve finále

14. listopad 2017

Se signály o možné dohodě vstoupila v Německu do finále průzkumná jednání o jamajské koalici čtyř politických stran křesťanských demokratů a sociálů CDU/CSU, Zelených a liberální FDP.

Spolková kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že úkolem této etapy je nutno najít konečně kompromis. To se pokusí vedoucí vyjednavači dosáhnout od pondělí do čtvrtka v jednotlivých tématických blocích v nejsilnější sestavě : šéfové CDU Angela Merkelová a CSU Horst Seehofer, šéf FDP Christian Linder se svým zástupcem Wolfgangem Kubickim, tak i vedoucí duo Zelených Katrin Göring-Eckhardtová a Cem Özdemir.

Zelení přitom varovali křesťanské strany, aby je nepodceňovali v této závěrečné fázi jednání: "Chceme skutečný úspěch při jednání o koalici, ale s dosavadními výsledky nemůžeme předstoupit před nastávající sjezd, který definitivně rozhodne o naší možné účasti."

Zatím však doposud hrají falešnou hru, takže chybí důležitá shodná témata evropských problémů, ochrany klimatu, zemědělství, dopravní politiky i migrace a zbrojního exportu.

Šéf německých Zelených Cem Özdemir

Stranické špičky a důvěra

Liberálové se zase snaží doposud bez úspěchu prosadit snížení sociálních příspěvků na nezaměstnanost, zdravotní a sociální péči o 12 miliard euro, které by podle jejich názoru ulehčilo podnikatelům. Další cílem FDP je úprava flexibilní pracovní doby, která by měla navazovat na pravidla Evropské unie. Ta předpokládá prodloužení týdenní pracovní doby na 48 hodin, avšak včetně přesčasů.

Šéf sociálních demokratů Martin Schulz vyslovil přesvědčení, že jeho strana je připravena přes historickou porážku v parlamentních volbách po dvou měsících volby opakovat. Je však přesvědčen, že nakonec na základě falešných kompromisů se čtyři strany jamajské koalice nakonec dohodnou.

Německá kancléřka Angela Merkelová

Stejného názoru jsou i politologové, kteří zdůrazňují, že jim vlastně nic jiného nezbývá, pokud se chce Merkelová vyhnout předčasným volbám, nebo s prosíkem uzavřít se sociálními demokraty opět velkou koalici.

Závěrečná průzkumná jednání se stala hlavním námětem pondělního německého tisku. Zdůrazňují, že rozhodující otázkou je, zdali se povede stranickým špičkám najít vůči sobě důvěru.

Musí se ujistit, že v příštích čtyřech letech budou vzájemně usilovat o to, co pro zemi bude nejlepší. Jinak by neustálé střety nebyly lepší než předčasné volby.

Spustit audio