Richard Seemann: Intenzivní jednání o německé velké koalici

11. listopad 2013

V pondělí se v Berlíně schází tzv. velká schůze mezi křesťanskými unionisty a sociálními demokraty, aby byly stvrzeny první dohody, kterých bylo dosaženo po třínedělním jednání o ustavení velké koalice.

Tvrdá jednání pokračovala dnem i nocí v průběhu minulého týdne včetně neděle. Děje se tak v 26 pracovních skupinách zabývajících se zbraňovými exporty, vzděláním, pracovním trhem, energetickou politikou, zdravotnictvím, vnitrem a justicí, kulturou a médii i ochranou spotřebitele.

Zatím byla bezvýsledná v možnosti získání dvojího státního občanství a manželství mezi stejným pohlavím. Naopak po dvou dnech denních a nočních jednání bylo dosaženo mezi unionisty a sociálními demokraty dohody o zrovnoprávnění žen. V praxi to bude znamenat uzákonění stejného odměňování mužů a žen.

Pokud jde o export zbraní do tzv. třetích zemí, budou transparentně vládou schvalovány a okamžitě prostřednictvím Bundestagu informována veřejnost.

V energetické politice bylo dosaženo shody, že do roku 2020 bude získáváno 40 procent z obnovitelných zdrojů. Zatím však nebylo dosaženo dohody, jak vysoký podíl má být po dalších deseti letech. Zatím sociální demokraté prosazují 75procentní, unionisté o dvacet procent menší. Při jejím získávání se bude používat především biomasa, nikoliv však jako dosud i potravinářské produkty.

V oblasti vzdělání má být garantováno, aby každý mladý člověk měl šanci získat práci. Má směřovat k tomu, aby byla napravena situace, kdy v pracovní skupině 25 až 35letých l5 procent nemá výuční list. V navazující pracovní skupině pro práci a sociální otázky byl připravován zákon na pomoc postiženým osobám. Tím poprvé by v Německu mělo být vytvořeno pro ně přijatelné pracovní prostředí.

Na pořad se dostala i otázka zákonné minimální mzdy, kterou prosazují sociální demokraté. Pro unionisty je však vysloveně komplikovaná a nebylo přes intenzivní jednání zatím dosaženo dohody.

Naopak v pracovní skupině zabývající se zdravotnictvím bylo dosaženo shody, že pacient má právo na získání rychlého termínu na odbornou péči.

U vnitřní politiky a justice byla přijata zvýšená ochranná opatření proti nucené prostituci a obchodování s lidmi. Unionisté jsou však rozhodně proti, aby státní občanství mohli získat homosexuální partneři.

Jednání budou pokračovat v sobotu po dvoudenním sociálně demokratickém sjezdu v Lipsku. Obě jednající strany si uvědomují, že v případě ztroskotání jednání o velké koalici musely by být vyhlášeny nové volby.

Spustit audio