Richard Seemann: Historická cesta Merkelové po afrických zemích

12. říjen 2016

Spolková kancléřka Angela Merkelová zakončila svou první třídenní návštěvu Mali, Nigérie a Etiopie, kde žije 300 milionů obyvatel, jako první šéf německé vlády.

V úterý na závěr svého pobytu v etiopském hlavním městě Addis Abebě otevřela budovu Africké unie, kterou 30 miliony eur financovalo Německo. Vyzvala tamní státy k lepší spolupráci. Od neděle navštívila krizové státy Mali a Nigérii, přičemž v samotné Etiopii byl vyhlášen výjimečný stav.

Ve svém vystoupení při této příležitosti zdůraznila, že demokracie a politická stabilita doprovázená ekonomickým vzestupem je důležitá, aby se vzala teroristickým milicím půda pod nohama. Ty se právě snaží zneužít nespokojenost a bezperspektivnost ve svůj prospěch a jedině spolupráce afrických zemí tomu může zabránit.

Merkelová na příkladu libyjského chaosu upozornila, kam až může vést zhroucení státních struktur, což se nyní ukazuje pět let po svržení tehdejšího vládce Muammara Kadáfího. Libyje se proměnila v tranzitní zemi uprchlíků a pašeráků, kteří vydělávají na lidské bídě.

Jak zabránit uprchlické krizi

Proti tomu musí rozhodně vystoupit společně Evropa i Africká unie, aby byla překonána uprchlická krize. Nesmíme připustit, aby si pašerácké bandy zahrávaly s životem lidí, kteří nacházejí smrt ve Středozemním moři.

V Etiopii byl vyhlášen výjimečný stav

Spolková kancléřka vidí v jejím řešení recept na trvalý hospodářský vzestup postižených zemí, který jedině může zabránit uprchlické vlně a teroru. Německo je připraveno tento vývoj politicky i ekonomicky podpořit, protože nemůže umístit další milion uprchlíků na svém území.

Angela Merkelová se na závěr své africké cesty obrátila na mladé Afričany, kteří se připravují uprchnout do Evropy. Upozornila, že většina z nich vůbec neví, co je tam očekává a zdali tam vůbec mohou zůstat. Je proto v zájmu Německa i Evropy obchod s lidmi přes Středozemní moře zastavit.

Oznámila, že s ohledem na německé předsednictví G20 bude v polovině příštího roku svolána do Berlína konference, jejímž hlavním programem bude situace v Africe. Má vyvolat iniciativu pro tento světadíl, aby sem směřovaly privátní investice k vybudování dopravních a energetických center a podpoře výchovy a vzdělání k povolání.

Německé sdělovací prostředky hodnotí vesměs cestu Merkelové pozitivně, jako signál, jak zabránit uprchlické krizi a upozornit na její africké kořeny.

Spustit audio