Richard Seemann: Erdogan – nevítaný host v Kolíně nad Rýnem

27. květen 2014

V předvečer voleb do Evropského parlamentu vystoupil turecký premiér Recep Tayyip Erdogan s velkým projevem v německém Kolíně nad Rýnem. Nepřišel však vyzývat početnou tureckou menšinu, aby hlasovala pro instituci, do které zatím marně usiluje vstoupit, ale nepřímo aby mu odevzdala své hlasy v srpnových prezidentských volbách.

Spolková vláda se dlouho rozmýšlela, zdali mu má umožnit vystoupení, nakonec respektovala, že jde o důležitého spojence v organizaci NATO. Vystoupení, jak se předpokládalo, nakonec potvrdilo hlubocké rozštěpení turecké společnosti nejen v mateřské zemi, ale i v Německu.

V sobotu tak Rýn v Kolíně oddělil 10 tisíc jeho příznivců od 30 tisíc jeho odpůrců dopravených ze všech koutů Německa. Ti nosili žluté ochranné přílby a tváře si začernili uhlím, aby připomínali oběti nedávné důlní katastrofy. A to pod hesly „Erdogan je vrah“ a jeho portréty s upířími krvavými tesáky nadepsané „Krvavá pijavice, tvůj čas vypršel“.

To vše se dělo za zpěvu tureckých socialistických písní a pod vztyčenými jmény demonstrantů, kteří při zásazích Erdoganových bezpečnostních sil přišli o život.

Čtěte také

Pod silnou policejní ochranou premiér Erdogan vystoupil před 15 tisíci svých příznivců v kolínské Lanxesské aréně. Ve svém projevu nejprve zkritizoval německá média, že zorganizovala proti němu protivníky zneužitím důlního neštěstí v Somě. Svoji návštěvu zdůvodňoval 10. výročím vzniku Unie evropských tureckých demokratů, lobbistické organizace jeho strany AKP.

Každý však chápal, že jde o vystoupení do nastávajících prezidentských voleb, které se budou konat 10. srpna. Sám sice však neoznámil svou kandidaturu, ale je všeobecně známo, že nemůže podle vnitrostranických zásad po čtvrté být jmenován premiérem.

Shromáždění v Istanbulu k uctění obětí v Somě. Nápis na helmě: "Ne nehoda, ale vražda."

Jasně dal najevo, že usiluje o hlasy jednoho milionu svých krajanů v Německu, které bude potřebovat pro přímou volbu nového prezidenta. Přeplněná hala nadšeně uvítala jeho prohlášení: „Budeme makat! Půjdeme nadále vzhůru.“

Představitelé německých vládních stran označili přítomnost Erdogana za „velmi problematickou“ a Martin Schulz i Jean-Claude Juncker odmítli přijetí Turecka do Evropské unie.

Čtěte také

Spustit audio