Richard Seemann: Debakl sociálních demokratů v Solnohradsku

6. květen 2013

S napětím očekávané zemské volby v Solnohradsku, jehož zadlužení činí 1,8 miliardy Euro, skončily katastrofálním výsledkem pro sociální demokraty. Po devíti letech koalice s lidovci ztratila jejich představitelka Gabi Burgstallerová, jediná zemská hejtmanka v Rakousku, právo zastávat tuto funkci. Sociální demokraté přišli o více než 15 procent hlasů a klesli z prvého na druhé místo.

Na 400 tisíc voličů rozdalo své hlasy tak, že přes menší ztrátu hlasů si lidovci po devíti letech opět vydobyli první místo a tím právo na její funkci. S téměř trojnásobným ziskem hlasů se umístili jako třetí Zelení, následování pravicovými Svobodnými. I když se do zemského sněmu poprvé dostala strana 81letého rakousko-kanadského miliardáře Franka Stronacha, její poslední místo nenaplnilo původní předpoklad, že na sebe soustředí většinu odpadlých hlasů z rudo-černé koalice. Byla to naopak strana zelených, která využila finančního skandálu v pohlednicovém Solnohradu, rodišti Wolfganga Amadea Mozarta.

To se stalo střediskem spekulantů, kteří po deset let působení koaličních finančních expertů v zemských vládách, dosáhli zadlužení až do výše 1,8 miliard euro. Šéf koaličních lidovců 57letý Wilfried Haslauer, který bude zřejmě novým zemským hejtmanem, viděl jediné východisko v mimořádných volbách. Ty se mu podařilo prosadit přes odpor sociálních demokratů z počátku roku. Nyní lze očekávat složité jednání o vytvoření nové vlády, i když jasnou většinu by opět měla, přes mírné oslabení, rudo-černá koalice. Teoreticky by mohli lidovci vytvořit trojkoalici se zelenými a teamem Stronachem, což se sice zdá velmi nepravděpodobné, ale jak známo v politice neexistuje nic nemožného.

Jaký to bude mít vliv na rakouskou politiku právě v roce podzimních parlamentních voleb je otevřenou otázkou. Volby v Solnohradsku měly prakticky jen jedno téma – téměř dvoumiliardový dluh, přičemž ostatní problémy, které hýbou vnitropolitickou scénou jako rostoucí nezaměstnanost, pokles reálných příjmů, přístup k vzdělání a hrozící chudoba, stály v pozadí. Letos již proběhly volby v Korutanech, Dolních Rakousích a před týdnem v Tyrolích. Spolu s řadou lidových hlasování, však nedaly jasnou odpověď, jaký výsledek mohou mít na podzim parlamentní volby. Faktem zatím zůstává jen to, že vlivná 50letá sociálně demokratická politička Gabi Burgstallerová oznámila, že vystupuje z politiky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.