Richard Seemann: Bundestag rozhodl, že „ne znamená ne“.

13. červenec 2016

Kolín, Hamburk a Stuttgart se silvestrovskou nocí 2016 světově zapsal s více jak tisícem sexuálních přehmatů vůči ženám. Toto trauma nezaniklo ani po šesti měsících plných politických i katastrofických událostí.

Hovoří o tom i nyní odvysílaný dokument německé veřejnoprávní televize ARD „Zlý Nový rok“, který se zabývá ženami, které byly, jak vypovídají, napadeny jihozemsky vypadajícími muži. Policie a státní zastupitelství se stále s velkými obtížemi snaží objasnit jednotlivé případy, aby splnily sliby vedoucích politiků, že pachatelé budou potrestáni. Nejdál vyšetřování postoupilo v Hamburku díky tomu, že se podařilo profesionálnímu fotografovi získat snímky z tlačenice na Reeperbahnu. Film přitom přináší výpovědí obětí – co musely vytrpět a pojednává o snaze pachatele postihnout. Státní orgány se zde pokouší všechny právní možnosti využít, ale musí přitom zachovat hranice zákona a nepřekročit je. Ukazuje se, že jde o velmi obtížný problém i vzhledem k dosavadním zákonům, které s touto situací nepočítaly.

Po půl roce se tak tento problém dostal zákonodárcům, kteří minulý týden v Bundestagu přijali zákon, který sexuální právo zostřuje. Nyní by pod trestní zákoník spadal jakýkoliv sexuální akt, který by byl v rozporu s rozpoznatelnou vůlí postižené osoby. Tím by podle předkladatelů došlo k historickému rozhodnutí, které obsahuje zákon, že „ne znamená ne“. Toho bylo dosaženo ve třetím čtení pozměněného vládního návrhu zákona hlasy křesťanských a sociálních demokratů. Opozice se sice zdržela hlasování při přijetí zákona jako celku, ale pokud šlo o zásadu „ne znamená ne“, byla přijata jednomyslně. Tím se tato zásada stala součástí německého trestního zákoníku a zřejmě se stane i součástí evropského práva, jak naznačuje i okamžitý souhlas Švýcarska. Podstatné je, že zákon charakterizuje i trestní čin sexuálního obtěžování. Podle zdůvodnění jde o fyzické dotýkání jinou osobou, za což může být udělen trest odnětím svobody na dvě a ve vážnějších případech i pět let, za znásilnění až patnáct.

Strana Levice sice nazvala přijetí této zásady za skvělý úspěch, ale nemůže souhlasit se změnou prováděcích předpisů pro případy, které mají rasistický podtext. Zelení jsou rovněž nadšení z přijetí této zásady, protože je sexuálním sebeurčením, ale považují za chybné, že se k němu nedošlo dohodou mezi jednotlivými stranickými sekcemi v Bundestagu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.