Richard Seemann: Berlín a Vídeň potvrdily vlády velké koalice

26. květen 2014

Výsledky evropských voleb u našich německy hovořících sousedů potvrdily tamní vládu velkých koalicí. V Německu zůstaly unionistické křesťanské strany nejsilnější silou. Podle předběžných výsledků by si CDU mohla přitom udržet těsně vítězství z předchozích voleb v roce 2009.

Oproti tomu bavorští sociálové utrpěli citelnou ztrátu na úkor sociálních demokratů, kteří zde získali velké přírůstky. To se nakonec projevilo i v celostátním výsledku.

Postkomunistická strana Levice si udržela své dosavadní pozice, lehce ztratili Zelení a zcela propadla proti roku 2009 liberální FDP. Poprvé vstup do tohoto celoevropskému grémia si zajistila eurokritická Alternativa pro Německo AfD.

Vzhledem k zrušení omezující klausule bude ještě v evropském parlamentu zastoupeno šest malých stran, mezi nimi i neonacistická nacionální strana NPD.

Čtěte také

Volební účast byla vyšší než v předchozích volbách a zaznamenala téměř polovinu vyzvaných občanů. Přírůstek dalších hlasů se odvozuje od skutečnosti, že evropské volby byly spojeny s komunálními, které se konaly v řadě spolkových zemí. I zde se prosadily především křesťanské unionistické strany.

Z 96 poslanců, které má Německo vyhrazeno, získali unionisté 35 mandátů, sociální demokraté 27, Zelení 11, Levice a AfD po sedmi a liberálové tři mandáty. Po jednom pak Svobodní voliči, Piráti, strana pro ochranu zvířat, strana pro rodinu, neonacisté a monarchisté.

Vedoucí sociálně demokratický kandidát Martin Schulz oznámil, že na základě výsledků voleb bude usilovat o získání místa předsedy Evropské komise.

Čtěte také

U našich jižních sousedů, v Rakousku, též obhájila tamní velká vládní koalice svou vedoucí pozici. Lidovci přes ztrátu hlasů oproti volbám v roce 2009 si zachovali první místo a sociální demokraté malým přírůstkem ji následují.

Evropské volby v Německu

Velkého úspěchu zaznamenala krajně pravicová, euronepřátelská Svobodná strana, která získala pětinu voličů. Umístila se na třetím místě a zdvojnásobila počet svých poslanců. Zelení zaznamenali s 15 procenty svůj největší úspěch v celostátních volbách. Zklamána byla nová liberální strana NEOS, která skončila na posledním místě. Ostatní strany vzhledem oproti Německu platícímu omezení se do parlamentu nedostaly.

Při téměř 46 procentní účasti voličů obdrželi lidovci a sociální demokraté pět poslaneckých míst, svobodní čtyři, zelení tři a liberálové jeden mandát.

Spolkový kancléř Werner Faymann vyslovil spokojenost s výsledky sociálních demokratů i vzhledem k posílení jejich celoevropských pozic. Šéf Svobodných Heinz-Christian Strache charakterizoval zdvojnásobení mandátů za politické zemětřesení.

Spustit audio