Richard Seemann: Bavorští sociálové obnovili tažení proti imigrantům

30. prosinec 2015

V předvečer tradiční novoroční klauzury bavorských křesťanských sociálů ve Wildbad Kreuthu obnovila CSU své proticizinecké tažení.

Ve středu vyzval bavorský ministr financí Markus Söder, aby spolková vláda změnila svou uprchlickou politiku. Především pak snížila v příštím roce počty azylantů, protože jen výdaje na jejich pobyt ve „Svobodném bavorském státě“, dosáhly v minulém roce částky čtyři a půl miliardy euro.

Protože jejich příliv je řízen berlínskou vládou, CSU žádá, aby uprchlíci bez patřičných dokladů byli odmítnuti ihned na hranici. Na klauzuře bude proto předložen příslušný zákonný návrh, že jejich vstup do Německa bude muset být podepřen předloženými platnými dokumenty.

Právní stát nemůže připustit, aby byl umožněn vstup do země osobám, které úmyslně zničily své doklady a azylové řízení ovlivňovaly falešnými informacemi. Již předtím mnichovská vláda přišla s návrhem, aby bavorské hranice byly pod kontrolou její zemské policie, protože spolkové orgány nejsou schopny zajistit její nepropustnost.

Čtěte také

Počty uprchlíků jsou stále vysoké, i před koncem roku jsou tisíce lidí na tzv. balkánské cestě. Jen do úterka poledne přišlo do Slovinska, odkud se snaží proniknout do Německa, další dva tisíce osob, když den před tím na čtyři a půl tisíce.

Jen ve vánočním týdnu jich bylo registrováno na jedenáct tisíc. Spolková vláda bavorský požadavek odmítla, protože podle ústavy je odpovědna za ochranu hranic.

Zátěžovému testu bude podrobena schopnost Evropy reagovat na imigrační krizi

Velký rozruch na německé politické scéně způsobil i další dokument, který se má projednat na klauzuře CSU. Má uzákonit povinnou účast imigrantů na kurzech německého jazyka a integrace.

Jeho název „Společně, nikoliv vedle sebe“ vyjadřuje, že každý imigrant individuálně se jeho prostřednictvím musí seznámit s hodnotami německé společnosti a přijmout platné právní zásady za účelem mírového spolužití.

Čtěte také

Kdo by se těmto kurzům vyhýbal, podle názoru CSU by mohl být postižen omezenou podporou. Koaliční sociální demokraté to považují za nesmyslný akcionizmus a pro opoziční Zelené a stranu Levice jde o pouhý populizmus.

Vycházejí přitom ze zásady, že spolková ústava je závazná pro všechny občany žijící na německém územím. Oproti tomu místopředsedkyně křesťanských unionistů CDU Julia Klöcknerová považuje plán sesterských bavorských sociálů na povinné integrační kurzy za smysluplné.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.