Richard Seemann: Atentát v Dortmundu nese islámskou stopu

12. duben 2017

Po úterním atentátu na autobus převážející hráče Borussie Dortmundu zesiluje podezření, že útok má islámské pozadí. Konstatovalo to spolkové zastupitelstvo.

Policie zadržela dva podezřelé přináležící této scéně, kteří byli předběžně zadrženi. Před tímto oznámení ministr vnitra Severního Porýní – Vestfálska Ralf Jäger oznámil, že vyšetřování směřuje všemi směry. Prohlásil, že jeden ze dvou nalezených dopisů může být pravý, ale i pokusem navést vyšetřování na falešnou stopu.

Zatím co jeden obsahuje obvyklé islamististické fráze, druhý má antifašistický obsah. Vyšetřovací orgány jsou však od počátku v obou těchto případech opatrní a skeptičtí a to ze zcela dobrých důvodů. Proto policie doporučuje nepouštět se do jakýchkoliv spekulací.

Podle řady sdělovacích prostředků, například renomované Süddeutsche Zeitung, začíná text hlavního článku "Ve jménu Alláha Milosrdného a slitovného" a odvolává se na události na berlínském vánočním trhu.

Pachatelé dosáhli opaku

Po atentátu na autobus převážející hráče Borussie Dortmundu policie zadržela dva podezřelé

Odsuzuje účast německých Tornád proti muslimům a kalifátu Islámského státu. Proto stojí sportovci a ostatní prominenti v Německu a ostatních národů křižáckých výprav na listině mrtvých Islamského státu. Dopis však nenese žádný podpis jen požadavky a hrozby.

Faktem zůstává, že téměř okamžitě po odjezdu mužstva ze svého hotelu na utkání Borussie s AC Monakem vybuchly v bezprostřední blízkosti tři nálože plněné ocelovou tříští. Výsledkem bylo především poškození oken a zranění ruky a paže dortmundského hráče Marca Bartra, který byl ještě večer operován. Byl zraněn i policista, který doprovázel autobus na motocyklu.

Atentát odsoudili němečtí politici v čele s Angelou Merkelovou, která poděkovala policii i fanouškům za jejich pozitivní postoj. Především fanoušci obou táborů zaujali odsuzující jednotný postoj proti odpuzujícímu atentátu.

Stadionem spontánně zněl jejich pokřik Dortmund, Dortmund a ti nabízeli fanoušků Monaca ubytování na středeční náhradní opakované utkání. Jak poukazují komentátoři, pachatelé atentátu dosáhli pravého opaku, než zřejmě očekávali a sjednotili odpor proti terorismu jinak protichůdných táborů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.