Richard Seemann: Angela Merkelová po osmé zvolena předsedkyní CDU

10. prosinec 2014

Kolínský 27. sjezd křesťanské demokratické CDU byl triumfem německé spolkové kancléřky Angely Merkelové, která byla po osmé zvolena její předsedkyní 96,7 procenty z tisíce přítomných delegátů. Ačkoliv zvolil pět místopředsedů, nenaznačil, kdo by ji mohl nahradit.

Nejvíce hlasů obdržela 42letá Julia Klöcknerová z Porýní-Falcku, která je známá prosazováním zákazu nošení burky. Nejmenší podporu pak obdržela politology designovaná korunní princezna Ursula von der Leynová, spolková ministryně obrany.

Středem pozornosti sjezdu bylo úterní vystoupení Angely Merkelové, která vyzvala stranu k odvaze provést reformy určující budoucnost Německa. Ta se má vyznačovat vysokým sociálním standardem, nízkou nezaměstnaností, stabilními cenami, zvyšující se mzdou a vyrovnaným rozpočtem. Vyzdvihla přitom, že po 44 letech bylo na příští rok dosaženo vyrovnaného rozpočtu, který není deficitní a nezadlužuje zemi.

Čtěte také

Křesťanští unionisté jak zdůraznila, si nemohli vybrat koaličního partnera k vládnutí a vyslovila politování, že se jí nepodařilo v roce 2013 přesvědčit stranu zelených. Podle zásady, že největším nepřítelem ve vládě je koaliční partner, nebývale ostře kritizovala sociální demokraty.

Především za jejich spojenectví s postkomunistickou levicí, která vyvrcholila v Durynsku, zvolením Bodo Ramelowa ministerským předsedou. Označila to za bankrot sociálně demokratické politiky a vyzvala k zabránění, aby byla vytvořena po spolkových volbách v roce 2017 rudo-červeno-zelená většina.

Angela Merkelová byla už po osmé zvolena předsedkyní CDU

Pokud jde o zahraniční politiku, Merkelová zdůraznila, že tlak na Rusko nebude snižovat, protože problémy nejde vyřešit, když se jasně nepojmenují. Rusko anektovalo Krym a znejišťuje evropský mírový pořádek pokusem ovlivňovat své sousedy. Vojenské řešení však vyloučila.

Sjezd CDU byl ve středu uzavřen závěrečnou diskusí k hospodářským a bezpečnostním problémům. Delegáti vyslovili podporu pro reformu daňové politiky a rozhodného boje proti islamistickým salafistům.

Spustit audio