Richard Seemann: Alternativa pro Německo doporučuje střelbu na imigranty

1. únor 2016

Německá politická scéna byla o víkendu plně ve znamení výzvy šéfky Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryové, podle které by v nutném případě mělo být možné chránit hranici před uprchlíky střelnou zbraní.

V zásadě si tak sice nepřeje, ale zákon to umožňuje při ilegálním vniknutí na státní území, prohlásila.

Prohlášení Petryové ostře kritizoval předseda sociálnědemokratické poslanecké frakce Thomas Oppermann, protože vytváří neúnosnou atmosféru vůči uprchlíkům. Její návrh připomíná rozkaz o střelbě proti uprchlíkům platný v NDR, ke kterému jako poslední německý politik dal pokyn jeho nejvyšší představitl Erich Honecker.

Šéfka Zelených Simone Peterová zdůraznila, že AfD tak odhodila od sebe poslední morální zásady. Předseda Strany levice Bernd Riexinger konstatoval, že nejlepším způsobem vůči AfD je ponechat ji, aby se takto dále demaskovala. Policejní odbory odmítly, že by její členové byli ochotni střílet po imigrantech.

Čtěte také

Vicemluvčí AfD Beatrix von Storchová ale prohlášení šéfky strany nejen nadále obhajuje, ale ještě více zostřila. Na dotaz, má-li se se zbraní zabránit i vstupu prchajících žen a dětí, prohlásila rozhodné ano.

Předseda sociálnědemokratické strany vicekancléř Sigmar Gabriel poté vyzval úřad pro ochranu ústavy, aby zahájil sledování AfD jako extremistické organizace.

Logo

Spolková kancléřka Angela Merkelová v sobotu na jednání zemského sjezdu strany Meklenburska-Pomořanska pokračovala ve své ústupové politice vůči imigrantům. Zdůraznila, že jim bude nutno jasně vysvětlit, že podle ženevské konvence mají nárok pouze na tříroční pobyt.

Očekáváme, že až bude obnoven opět mír v Sýrii a Iráku, tak se vrátí zpět do své vlasti. Rovněž se tak stalo po skončení jugoslávské války v devadesátých letech, když se 70 procent vrátilo zpět do své domoviny, prohlásila kancléřka.

Čtěte také

Šéf bavorských křesťanských sociálů Horst Seehofer, který je kritikem uprchlické politiky, překvapivě oznámil, že ve čtvrtek navštíví ruského prezidenta Vladimira Putina. Jeho cesta narazila na kritiku berlínské černo-červené velké koalice, která se obává shody obou státníků v tažení proti Merkelové.

Důrazně připomíná bavorskému ministerskému předsedovi, že zahraniční politika Německa se vytváří v Berlíně, nikoliv v Mnichově.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio