Richard Seeman: Německý ústavní soud bude posuzovat zákaz NPD

4. prosinec 2013

Bundesrat, druhá komora německého parlamentu, reprezentující jednotlivé německé spolkové země, předložil v úterý ústavnímu soudu návrh na zákaz neonacistické NPD. Stalo se tak proti vůli dosavadní spolkové vlády, protože podle jejího názoru jde o skomírající stranu, které netřeba dělat propagaci, když stejně již před deseti lety její zákaz soud odmítnul.

Ve středu byla pak zveřejněna informace, že počet vražd motivovaných pravicovými extremisty je podstatně vyšší, než se původně předpokládalo. Stalo se tak na základě přezkoumávání spolkovým kriminálním úřadem v souvislosti s právě probíhajícím procesem s nacistickou podzemní organizací NSU v Mnichově.

Tamní vrchní zemský soud vede od letošního dubna proces s nacistickým podzemním hnutím NSU na čele s 37letou Beatou Zschäpeovou, kterou obviňuje ze spolupachatelství na akcích NSU. Spolu s Uwem Bönhardtem a Uwem Mundlosenem má na svědomí deset vražd převážně osob turecké národnosti, bombový atentát s dvěma desítkami zraněných osob a přepadávání bank. Zatímco první dva její kumpáni se vyhnuli spravedlnosti sebevraždou, další čtyři obžalovaní jsou stíhání za obstarání vraždné zbraně české výroby nebo za podporu tohoto teroristického společenství.

Jestliže již před zahájením procesu se počítalo, že obhajoba se bude snažit co nejvíce proces rozmělnit, jeho průběh to nyní plně potvrzuje. Ten se nyní po šesti desítkách soudních dnů zadrhuje zejména pro chování svědků z okruhu teroristů. Podle obhájců obětí jejich lži nabývají takového rozsahu, že by měla být na ně uvalena vazba. Jde totiž většinou o osoby, které stále patří k pravicově extremistické politické scéně, a pokud jsou tázaní, pak trpí výpadkem paměti.

Obhájci obětí obviňují soud, že se svědky zachází v sametových rukavičkách, a tím, že jednání úmyslně protahují, se na pořad dne nedostávají oprávněné dotazy. Proces je v stálé pozornosti německé veřejnosti a zabývá se s ním i schválená smlouva křesťanských unionistů a sociálních demokratů o velké koalici.

V kapitole „Svoboda a bezpečnost“ uvádí závěry, které vyplývají z vyšetřování NSU, a zdůrazňuje, že je nutno podniknout veškerá zákonná opatření proti pravicovému extremismu a rasismu.

Spustit audio