Richard Hindls: Řecký státní dluh je stále největší v Evropě. Změní to nový premiér?

9. červenec 2019

Ve volbách v Řecku zvítězila opoziční Nová demokracie Kyriakose Mitsotakise. V čem se změní dosavadní řecká politika?

Opozice sice ve volbách získala v parlamentu nadpoloviční většinu, ale levicová Syriza ztratila oproti posledním volbám jen asi 4–5 % bodů. Podle ekonoma Richarda Hindlse to nesvědčí o žádné zásadní nespokojenosti Řeků s dosavadní vládou Alexise Tsiprase.

Nejhlubší krize pominula, ale…

Řecký premiér Alexis Tsipras slaví den nezávislosti

V době, kdy Tsipras přebíral řeckou ekonomiku, měla záporné tempo růstu HDP. Teď se Řecko dostalo někam ke dvěma procentům. To není žádná oslňující hodnota, ale přece jen to změna je,“ hodnotí Hindls v pořadu Jak to vidí...

Řecký státní dluh je stále největší v Evropě (182 % HDP) a nedaří se ho snižovat. Řecko se sice snaží o přebytkovou rozpočtovou politiku, ale obrovské peníze stojí jen splácení úroků z dluhu. Podle společnosti Oxford Economics se Řecko takhle na předkrizovou úroveň dostane až kolem roku 2033.

Řecko vs. Česko

Problém zůstává ve struktuře řecké ekonomiky. Víc než z 80 % ji tvoří služby, průmysl jen ze 13 %. To generuje třeba (ne)zaměstnanost závislou na turistické sezóně. Česko je počtem obyvatel srovnatelné s Řeckem. I z hlediska vytvořeného HDP jsme na tom přibližně stejně. Ale struktura naší ekonomiky je úplně jiná,“ vysvětluje Hindls.

„Nový premiér Kyriakos Mitsotakis teď slibuje nižší daně a vyšší příjmy. To samozřejmě nejde úplně dohromady. Slibuje privatizaci i posílení životní úrovně Řeků. To může určitě fungovat jako volební symboly, ale otázka je, jak to bude fungovat v ekonomické realitě.“

Další témata rozhovoru: Kdo ovládá tureckou finanční politiku? A vyřeší vleklé problémy největší německé banky Detsche Bank radikální propouštění?

Spustit audio

Související