Richard Hindls: Případný pád německé ekonomiky český státní rozpočet ustojí

16. září 2019

Vláda v pondělí schvaluje rozpočet na příští rok. Je připravený na případnou ekonomickou krizi? A o co ministerstvo financí usiluje prodejem státních dluhopisů?

Na ekonomickou krizi není úplně připraven nikdy nikdo. Ostatně nikdo ji neumí ani pořádně předpovědět, vychází se jen z určitých symptomů,“ říká v pořadu Jak to vidí ekonom Richard Hindls.

Na druhou stranu naše veřejné finance jsou velmi zdravé: Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, třetí nebo čtvrtý nejnižší dluh – kolem 30 % HDP, a držíme i 40 miliard, které jsou proponovány pro rok 2020, což představuje asi 0,7 % HDP.“

Na ekonomickou recesi jsme připraveni

Střednědobý rozpočtový cíl, který říká, jak by měl strukturální deficit ekonomiky vypadat, máme stanoven velmi přísně, a to zejména kvůli nutnosti důchodové reformy. Také to české ekonomice podle Hindlse pomáhá udržovat jedny z nejzdravějších státních financí v současné Evropě.

Z tohoto důvodu si nemyslím, že by český stát nedokázal čelit ekonomické recesi. Pokud by ovšem přišla velká krize, to už je jiná věc. Ale náraz například v podobě propadu německé ekonomiky by náš rozpočet v tuto chvíli ustát měl,“ shrnuje ekonom.

Češi, kupujte dluhopisy

Jedním z nástrojů, které Česko využívá k zacházení se státním dluhem, je prodej státních dluhopisů. Nyní zahajuje prodej už páté emise zaměřené tentokrát na domácnosti. Ministerstvo se tím snaží intenzivněji zapojit do problému české domácnosti za poměrně výhodných podmínek.

Richard Hindls

Současný státní dluh totiž drží kromě českých domácností, bank a podniků také zahraniční investoři, a to podílem až 45 %. „Jen za první čtvrtletí letošního roku investovali 25 miliard, tedy dvakrát víc než tvoří celý český dluhopis,“ upozorňuje Hindls.

„Z tohoto pohledu je to tedy dobrá snaha: české domácnosti mohou dostat relativně dobré podmínky a navíc částečně řešit i situaci, kdy české komerční banky ve spotřebitelských a termínovaných vkladech nenabízejí téměř žádný úrok.“

Další témata rozhovoru: oživení skomírající ekonomiky Evropskou centrální bankou; odkaz odstupujícího šéfa ECB Maria Draghiho; nárůst cen ropy po útoku na ropná pole v Saúdské Arábii; kauza Čapí hnízdo.

Spustit audio

Související