Richard Hindls: Chudoba v Česku patří k nejmenším v Evropě. Ale chudý Němec by u nás patřil do střední vrstvy

2. prosinec 2014

Na celém světě je asi miliarda lidí, která nemá co do úst? V Česku jsme prý na tom ale velmi dobře.

Podle vedoucího Katedry statistiky a pravděpodobnosti VŠE Richarda Hindlse se u nás chudoba pohybuje kolem desíti procent. Statistici si dokonce museli najít svou cestu a chudobu přesně definovat. „Vždy se hovoří o chudobě uvnitř země. Je tak zajímavé, že třeba Němec, který doma spadne mezi takzvaně chudé, bude bohatší, než někdo u nás ze střední vrstvy.“

Čtěte také

Mezi další země s nízkou chudobou patří podle Richarda Hindlse Slovensko, Slovinsko, Maďarsko, země bývalé Jugoslávie a třeba i Švédsko. „Tedy samozřejmě jde o vnitřní chudobu té které země,“ upřesňuje.

„Je zajímavé, že jsme na tom podobně právě se zeměmi, které vstupovali do Evropské unie najednou.“ Podle statistika to souvisí s nastavením sociálních opatření jednotlivých států. A ty máme s některými podobné.

Dnes taky víme, že nejvíc jsou chudobou postiženi senioři a rodiny s nezaopatřenými dětmi. „Taky víme, že s touto informací musí stát pracovat a některé dávky posilovat. Nejvíc tak samozřejmě záleží na sociální politice.“

Ekonomika lehce roste. Konečně!?

Česká ekonomika vzrostla v posledním čtvrtletí o 2,4 % hrubého domácího produktu (HDP), což je nepatrně víc, než odhadovali statistici a ekonomové. „Konečně se začala zvyšovat spotřeba domácností, tedy ochota lidí utrácet,“ říká statistik.

03238064.jpeg

Na druhou stranu je prý ale trochu opatrný a zrovna nad tímto číslem nejásá. „Německo totiž za stejné období trochu zpomalilo. Trápí se s některými investicemi a vývozem. To jsou věci, které nás můžou ovlivnit a zase trochu vrátit na zem,“ dodává s tím, že ale snad máme za sebou pokles ekonomiky, který nás trápil posledních sedm let.

Jak vlastně vypadá odhad spotřeby domácností?


Hrubý domácí produkt (HDP) vyjadřuje velikost ekonomiky. HDP je celková hodnota statků a služeb nově vytvořených v daném období na určitém území. Změna HDP za určité období vyjadřuje rychlost hospodářského růstu země. HDP přepočtený na jednoho obyvatele lze použít jako hrubé měřítko životní úrovně a relativního bohatství společnosti.
Zdroj: www.penize.cz

Spotřeba lidí patří v Česku k tahounům ekonomiky. Stále se tento odhad upravuje a zpřesňuje. HDP se odhaduje podle 45. dne po skončení čtvrtletí roku. „Je to číslo, na které čekají všichni ekonomové, a vlastně i novináři. Pak se čeká na 65. den atd. Nakonec to vyústí v údaje, se kterými už široká veřejnost nepracuje.“

„Podstatné to je ale samozřejmě pro státní rozpočet a všechny ekonomy. HDP je opravdu hodně důležitý ukazatel toho, o čem se hraje, v čem se něco zlepšuje a zhoršuje.“

Víte o tom, že v Česku je asi 300 tisíc lidí, kteří žijí singles? A dokonce že 40 % děti se rodí z mimomanželských vztahů? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Richard Hindls , zis
Spustit audio