Richard Hindls: Čelíme energetické krizi. Řada seniorů to finančně neutáhne

22. říjen 2021

Ekonom a statistik Richard Hindls vysvětluje, proč se inflace v celé Evropě skokově zvýšila. „Zapomnělo se na to, že ještě před pandemií se hovořilo o přicházející světové ekonomické recesi. I kdyby pandemie nepřišla, ekonomika by možná byla v propadu,“ uvažuje. Co je hlavní příčinou energetické krize? A pomůže snížení DPH energií?

Inflace u nás dosahuje 4,1 %. Příčin je podle Richarda Hindlse několik. „Ekonomika se dala po lockdownu do pohybu. Hledají se nové zdroje a to způsobuje vedlejší efekty. Epidemií se narušily dodavatelské řetězce. Řada věcí chybí.

Lidé během lockdownu nemohli nakupovat. Hromadily se peníze. Rostla odložená kupní síla a tu dnes obyvatelé vrací na trh. Inflace se u nás zvedla o 2,5% bodu. Z velké části jsme si ji dovezli,“ vysvětluje ekonom v pořadu Jak to vidí...

Dopady přechodu na obnovitelné zdroje

To vše se seběhlo s energetickou krizí. Za rapidním zdražením elektřiny, topné nafty a pohonných hmot vidí ekonom také souběh více důvodů.

Musíme ustát situaci bez tradičních energetických zdrojů. Emisní povolenky jsou cesta, jak neznečišťovat okolí.

„Cena emisních povolenek se pohybuje zhruba o 10 euro výš než loni. Omezují se elektrárny, ekonomika se rozjela a zdroje chybí. Snaha přejít na obnovitelné zdroje naráží na technologické obtíže. Protože závisí na počasí, musí existovat systémy záložní energie. A dočasné nahození elektráren je dražší než plynulý provoz.“

Snížení DPH někdo ani nepocítí

Aby současná končící vláda situaci trochu zmírnila, zveřejnila záměr snížit DPH energií. Za dva až tři měsíce by se jednalo o částku okolo dvou až tří miliard korun. „Domácnostem by to pomohlo. Bavíme se o průměru, ale domácností je asi 4,5 milionu. Některé to téměř nepocítí, ale jiné jsou na prahu příjmových možností a na ně energetická krize dopadne silně,“ upozorňuje Hindls.

V souvislosti se stárnoucí populací roste počet jednočetných domácností, v nichž žijí senioři. „Vždy se snažím vidět domácnosti v ploše čtyř milionů a ne v průměru, protože rozdíly jsou velké. Řada z nich to neutáhne,“ uzavírá ekonom.

Další témata rozhovoru: společný postup evropských zemí, nepopulární opatření nového kabinetu, Nobelovy ceny za ekonomii.

Spustit audio

Související