Režiséra Romana Polanského zachránili před nacisty, nyní se stali Spravedlivými mezi národy

10. říjen 2020

Památník obětem holokaustu Jad Vašem v Jeruzalémě udělil titul Spravedlivý mezi národy polským zachráncům oscarového režiséra Romana Polanského. Příští týden jej oficiálně převezme vnuk polských manželů, kteří nesobecky riskovali vlastní život, aby zachránili židovského chlapce před nacisty. Ceremoniálu se zřejmě zúčastní i sám Polanski.

Informuje o tom izraelský deník Ha’arec.

Polanski se narodil v roce 1933 v Paříži židovskému otci a katolické matce židovského původu. Když mu byly čtyři roky, rodina se vrátila do Polska. Za druhé světové války je nacisté zavřeli do krakovského ghetta, odkud byl otec později deportován do koncentračního tábora Mauthausen v Rakousku. Matka zahynula v Osvětimi.

Čtěte také

Když deportace Židů do koncentračních táborů začaly, rodiče hledali pro svého malého syna pomoc u polských známých a byli ochotni za ni zaplatit. Doufali, že chlapec, který nevypadal jako Žid a uměl dobře polsky, snadno splyne s křesťanským prostředím.

Přátelé rodičů Heinrich a Casimira Wilkovi souhlasili, že za peníze malého Romana schovají. Romanova matka měla povolení vycházet z ghetta, protože dělala uklízečku na místním hradě Wawel, a tak jednou vzala syna k Wilkovým, aby k nim trefil, kdyby to bylo nutné.

Brzy nato, v létě 1942, dostala povolání do transportu do Osvětimi a odjela. Když chtěli nacisté v březnu 1943 celé ghetto zničit, zavedl otec Romana k ostnatému drátu, prostřihl v něm otvor a poslal syna k Wilkovým. Roman pak u nich pár dní bydlel, ale pak ho Wilkovi poslali k manželům Boleslavovi a Jadwize Putkovým, jimž zřejmě dali část peněz od Romanova otce.

Čtěte také

Putkovi však po několika dnech odmítli chlapce skrývat a odvedli ho do odlehlé vesnice Wysoka asi třicet kilometrů od Krakova. Měli tam vzdálené příbuzné, chudé zemědělce jménem Stefanie a Jan Buchałovi. Ti sice měli už tři děti a věděli, že Roman je Žid, ale přesto ho přijali za vlastního.

„Stefania zcela nezištně a z pouhé lásky k bližnímu riskovala svůj život i životy manžela a dětí a skoro dva roky mě ukrývala,“ napsal Polanski v dopise pro památník Jad Vašem, aby podpořil udělení titulu Spravedlivý mezi národy Buchałovým. Napsal také, že do vesnice Wysoka po válce dvakrát zajel, ale rodinu tam už bohužel nenašel.

Polanski se po válce v Krakově šťastně shledal se svým otcem a později se stal slavným filmovým režisérem. V roce 1968 se oženil s herečkou Sharon Tateovou, kterou rok nato zavraždili členové sekty Charlese Mansona, když byla ve vysokém stupni těhotenství.

Čtěte také

Roman Polanski žil až do roku 1978 v USA. Ze země odjel po svém odsouzení za znásilnění třináctileté dívky a od té doby je v Americe považován za uprchlého zločince. Později ho několik žen obvinilo ze sexuálního obtěžování, což Polanski popřel. V roce 2002 získal Oscara za film „Pianista“ a mnoho jeho dalších filmů bylo na cenu Akademie nominováno.

Polanski po svých zachráncích stále pátral. Po značném úsilí a prohledávání archivů zjistil, že Stefania Buchałová podlehla v roce 1953 v pouhých 49 letech tuberkulóze. Její manžel Jan zemřel o měsíc později a byl pohřben vedle ní do společného hrobu. Nikdo však neplatil za jeho údržbu, a tak byly kosti Buchałových po dvaceti letech exhumovány a na jejich místě byl pohřben někdo jiný.

Jediný potomek Buchałových, jehož Polanski vypátral, byl jejich vnuk Stanisław Buchała. Ten také jménem svého děda a babičky převezme titul Spravedlivý mezi národy, píše izraelský deník Ha-arec. 

autoři: Gita Zbavitelová , ert
Spustit audio

Související