Rezignace Roberta Kaliňáka přináší odblokování situace, míní politolog Hynčica

12. březen 2018

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák z vládní strany Smer v pondělí dopoledne oznámil, že rezignuje na svou funkci. Odvolání ministra po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové požadovala opozice i nejmenší vládní strana Most-Híd.

Ještě minulý týden Kaliňák svůj odchod z funkce opakovaně odmítl, v pondělí změnu svého názoru vysvětlil takto:

„Osobně citlivě vnímám všechny pohyby, které se dějí na naší politické i společenské scéně. Pozorně vnímám i názory a stanoviska našich koaličních partnerů, a proto si myslím, že jednou z věcí, jak naplnit svůj mandát, je, abych udělal vše pro to, aby stabilita na Slovensku zůstala zachovaná. I proto jsem se rozhodl, že na funkci místopředsedy vlády a ministra vnitra rezignuji.“

Výměna resortů?


Může dojít k výměně resortů. Už prosákly některé informace, že by straně Most-Híd bylo nabídnuto ministerstvo kultury poté, co odešel Marek Maďarič (Smer). Zachytil jsem i spekulaci, že by se strana Smer mohla vzdát ministerstva vnitra.Pavel Hynčica

Kaliňák byl slovenským ministrem vnitra nepřetržitě od roku 2012. Dlouhodobě čelil výtkám opozice i médií, že je politicky odpovědný za neřešení různých kauz. Co pro další vývoj vládní krize na Slovensku znamená jeho rezignace?

„Je to určitě odblokování, protože je skutečností, že určitá krize důvěry vůči vládě Roberta Fica se přesunula do prostředí vládní koalice. Od minulého týdne byl na stole požadavek nejmenší vládní strany Most-Híd na jeho rezignaci,“ odpovídá Pavel Hynčica, politolog a slovakista z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Podle jeho názoru se tlaky směrem k odstoupení ministra vnitra ze strany opozice, části veřejnosti i členů Most-Híd stupňovaly a Robert Kaliňák jim vyšel vstříc. Důležité je, jak se budou vyvíjet postoje ve vládních stranách. Most-Híd má republikovou radu v pondělí odpoledne.

Premiér Fico řekl, že nabídne taková řešení, aby Most-Híd mohl pokračovat ve vládě. „Může dojít k výměně resortů. Už prosákly některé informace, že by straně Most-Híd bylo nabídnuto ministerstvo kultury poté, co odešel Marek Maďarič (Smer). Zachytil jsem i spekulaci, že by se strana Smer mohla vzdát ministerstva vnitra,“ předpovídá Hynčica.

autoři: mmk , jpr
Spustit audio