Rezervace produkují naivní ryby

14. listopad 2012
Monitor

Ryby, které vyrostly v bezpečí mořských rezervací, jsou velké a naivní. Podle vědců to může pomoci jak místním rybářům, tak samotným rybím populacím.

Mořské rezervace mají mimo jiné zabránit „vylovení“ těch ryb, které slouží lidem jako zdroj potravy. Australští biologové nyní objevili nečekaný vedlejší účinek jejich existence: rezervace jsou až příliš bezpečné a ryby, které v nich vyrostou, se chovají velice neopatrně. Případy, kdy se mladé ryby i velcí dospělci z rezervace náhle přestěhují do okolních nechráněných vod, jsou velmi časté. Chování těchto rybích emigrantů vědci studovali v rezervacích kolem Filipín, Vanuatu a Nové Guinei. V těchto oblastech lidé loví ryby pomocí oštěpů a jejich kořistí se stávají především velké kusy.

Obvyklá útěková vzdálenost, z níž ryby prchají před rukou držící oštěp či harpunu, jsou čtyři metry. Ryby, které vyrostly v rezervacích, se však potápěčem necítí příliš ohroženy a nechají ho přiblížit se na mnohem menší vzdálenost – často dokonce na méně než jeden metr. Velká a přitom naivní ryba se dá ulovit velmi snadno. To, že na talířích místních rybářů končí především ryby z rezervací, může podle vědců pomoci místním rybím populacím, aby se vzpamatovaly z intenzivního lovu. Lidé, pro které jsou ryby hlavním zdrojem obživy, by si navíc mohli uvědomit, že uzavření některých oblastí pro lov jim přináší užitek a mořské rezervace by mohly být více respektovány.

Zdroj: ARC Coral Reef Studies

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.