Řetízkárna v Jáchymově má nového majitele. Z bývalé převlékárny politických vězňů vznikne komunitní centrum

12. říjen 2022 11:45

Řetízkárna v Jáchymově má nového majitele. Koupil ji spolek Političtí vězni.cz. Postupně chce zrekonstruovat budovu, která dřív sloužila jako převlékárna politických vězňů z uranového dolu Rovnost.

Postavili ji sami političtí vězni nedaleko uranového dolu Rovnost a využívali ji jako převlékárnu. Roky už ale budova Řetízkárny u Jáchymova chátrá. Změnit se to teď rozhodl spolek Političtí vězni.cz, který má s historickou památkou velké plány. Chtěl by ji zrekonstruovat pomocí vybraných peněz z letošní veřejné sbírky a přestavit na komunitní centrum.

Čtěte také

Podle nového majitele Tomáše Boušky je objekt ve špatném stavu, začít se musí s opravou střechy. „Podepsali jsme kupní smlouvu. Tímto okamžikem reálně začíná záchrana Řetízkárny,“ uvedl. S úklidem a opravami by se mělo začít ještě letos na podzim. „Teprve až se přežene zima, budeme postupně rekonstruovat další části,“ dodal Bouška.

Následně by tu mělo vznikat komunitní a vzdělávací centrum, kde by se mohly konat kulturní akce pro školy i širokou veřejnost. Rekonstrukce bude ale velmi náročná. Spolek musí nejdřív splatit dluh, který mu kvůli objektu vznikl, pak teprve bude jednat s památkáři. Celkem vyjdou přeměny až na 10 milionů korun.

Komunitní centrum by mohlo začít fungovat ale už příští rok. První expozice představí historii uranového dolu Rovnost.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio