Řešením není ještě více Evropy. To jen provokuje další exity, varuje novinář Daniel Kaiser

19. leden 2017

Evropský parlament zvolil po napínavé bitvě svého nového šéfa Itala Antonia Tajaniho. Jeho prioritami jsou bezpečnost a migrační krize, chce ale také Evropskou unii přiblížit lidem. Dokáže vedení Evropského parlamentu prosadit takové reformy Evropské unie, aby nedošlo k dalším exitům?

„Exity nemají s Evropským parlamentem moc co do činění,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček (ČSSD).

To, jestli se občané nějaké země rozhodnou pro opuštění unie, nezáleží na Evropském parlamentu, soudí politik. „Výměna komisařů by nic nezměnila. Souvislost spíše vidím v náladách v jednotlivých členských zemích. Viděli jsme to i při volbách v USA, kde je určitá nevraživost vůči mocenským centrům.“

„V České republice vidíte nevraživost vůči Pražákům, v Evropě vůči Bruselu, v Americe jeto vůči Washingtonu,“ popsal své vidění problému Rouček.

Podle něj by pomohlo, kdyby Evropa vytvořila společnou ochranu své vnější hranice. „Ale tady jednotlivé státy nic nezmůžou. Tedy ano: v nějakých věcech decentralizovat, dát větší pravomoci zpět národním státům, ale kde si tyto samy neporadí, tam by měly nastoupit celoevropské instituce,“ radí politik.


Očekáváme od evropských institucí, že přijdou s řešeními, ale ty nemají k tomu pravomoci. Evropská unie není žádný superstát... Nejprve, jestli chceme od evropských institucí nějaké řešení, tak národní státy jim musí dát pravomoci, a tady je zakopaný pes, protože aby k tomu došlo, musí souhlasit všech 27 států…. Pokud se nedohodneme, tak jsme v určitém limbu, v jakém se nacházíme nyní. Libor Rouček.

Novinář z týdeníku Echo24 Daniel Kaiser souhlasí, že by Evropský parlament by mohl „přijít se svou troškou do mlýna“ a deeskalovat situaci. „Třeba kdyby vyměnil komisi vedenou panem Junckerem, protože to je nejen eurofederalista, ale také eurofanatik.“


Vedoucí vrstva politiků západní Evropy propadla mechanickému pohledu na svět, kdy každý problém v evropské integraci chtějí řešit stylem „ještě více Evropy“... Nálady v Evropské unii mezi voliči se za posledních pět let radikálně změnily. Lidé nechtějí jako řešení více Evropy, a jestliže to evropské instituce budou prosazovat, tak jedou proti zdi a provokují možnost dalších brexitů. Dělají to oni, ne národní politici. Daniel Kaiser

„Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina lidí má té další a další evropské integrace dost,“ tvrdí publicista. Špatné mínění o unii nezvrátí ani společná ochrana evropské hranice, dodal.

Navíc, těžko se bude prosazovat tvrdá ochrana vnější hranice Schengenu, když dominantní silou v Evropě je dnes Německo. „Německá kancléřka během posledního roku a půl opakovaně tvrdila, že pozemní hranice se nedá bránit proti nelegální migraci,“ připomněl Kaiser.

Ten si všímá, že vždy, když v národních referendech voliči něco odmítnou, tak evropský establišment je v šoku. „Několik měsíců pak mluví o tom, že vyslechli onu message, uvědomili si, co se děje a nebudou tak tlačit na pilu, ale vždycky pak jedou dál.“

„Zatím, než uvidím nějaké skutky, tak tyhle řeči považuji jen za takové vypovídávání se z vlastního šoku,“ shrnul Daniel Kaiser.

autoři: ves , oci
Spustit audio