Řepka vysává půdu, ale vyplatí se, obhajuje zemědělce šéf svazu pěstitelů

2. listopad 2017

Boom biopaliv v Evropské unii pomalu ustupuje. V Česku se biopaliva spojují hlavně s pěstováním řepky olejné. Argumenty proti jejímu rozšíření přidala i nedávná zpráva českých hydrologů, podle kterých je podzemní voda znečištěná pesticidy, které také pocházejí z pěstování řepky a kukuřice jako biopaliv. Ministerstvo zemědělství výsledky studie zpochybňuje a současnou praxi pěstování těchto plodin hájí i na evropské úrovni.

„Produkce řepky by se neměla omezovat. Jde o jednu z mála plodin, o které je v zemědělství zájem, má odbyt, je žádaná,“ uvedl v pořadu Pro a proti ředitel Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin Martin Volf. Podle něj dnešní způsob pěstování řepky odpovídá velikosti České republiky, používají se šetrné technologie a užívání pesticidů je přísně řízeno. „Dnes pěstujeme řepku daleko lépe než v minulosti.“

Odborník na zemědělství a venkov František Havlát souhlasí, že řepka patří na česká pole, ale nanejvýš do 8 % z výměrů orné půdy. „Současný boom pěstování je absurdní a nepochopitelný. Řepka je nejnáročnější plodina, která vysává vodu a má také vysokou náročnost na průmyslová hnojiva a chemii," říká Havlát. Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio