Renesance kulaté televize

10. únor 2015

Firmy Ateme, Finwe, Kolor a Pufferfish Displays představily na letošní renomované přehlídce spotřební elektroniky CES 2015 novou televizi LiveSphere, která má velmi netradiční tvar koule.

V době, kdy se většina televizí a displejů podřizuje všeobecnému trendu co největší plochosti, tenkosti a pravoúhlosti, jde samozřejmě o zvláštní, až skoro excentrický počin. Kulovou televizi LiveSphere, která vznikla v rámci francouzsko-finsko-britské spolupráce, také proto asi nikdy neuvidíme v běžných domácnostech. Její tvar i nutnost dodávky netradičního panoramatického televizního signálu pro její displej ji samozřejmě předurčuje spíše ke speciálním účelům. Panoramatický obraz pochopitelně vyžaduje snímání scény z mnoha běžných kamer současně. Pokud celou kouli obejdeme, uvidíme kompletní výjev nějaké scenérie v rámci plných 360 stupňů. Zdrojem obrazu je centrální projekční modul, který projektuje různé segmenty obrazu na všechny strany průhledné sférické plochy. Obraz vzniká pomocí speciálních čipů a jeho generátorem je v současnosti set top box s operačním systémem Android.

Autoři předpokládají, že jejich sférická televize najde uplatnění zejména při řadě veřejných vystoupení, jako jsou koncerty nebo sportovní události. Zde si pak navíc klidně můžeme interaktivně vybrat, budeme-li se na událost dívat z hlediště nebo z prostředí pódia, respektive sportovního hřiště. Navigaci je možné provádět pomocí dotyku prstu přímo na kulovém displeji. Své místo by však mohla najít LiveSphere také v řadě vědeckých či popularizačních institucí, v rámci obohacené datové vizualizace, například geografického nebo astronomického charakteru. Může jít o různé sférické projekce Země nebo hvězdné oblohy, jak je známe třeba z aplikací Google Earth, Google Maps nebo Google Sky. Přístroj je schopen zobrazovat video až do kvality UltraHD s frekvencí 60 rámečků za sekundu.

Logo

Tvůrci LiveSphere nyní jednají se zástupci televizních společností o možnosti pořádání živých přenosů v tomto netradičním panoramatickém formátu. Za zmínku však stojí, že podobně vypadající televizi s vypouklým displejem a s názvem VideoSphere vyrobila již v na začátku 70. let firma JVC, ačkoliv samozřejmě její řešení nebylo z dnešního hlediska tak technologicky vyspělé. JVC Videosphere také neměla schopnost zobrazovat panoramatický TV signál, šlo tehdy jen o design.

Zdroje: LiveSphere, Gizmodo, Phys.Org, Ateme, Antique Radio, Wikipedia, Rapid TV news

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio