Remoska, Meopta a Turnovsko. Tři uprchlíci a cena, kterou se rozhodli odvděčit za pomoc v nouzi

22. listopad 2021

„Emigrantů, kteří se po listopadu 1989 vrátili zpět, bylo podstatně méně než těch, kteří odešli. Přesné statistiky neexistují, šlo ale maximálně o nižší desítky tisíc lidí,“ píše novinář Luboš Kreč. Útěky z republiky, obehnané po únoru 1948 dráty, bývaly často dramatické, Krečova kniha Uprchlíci a zachránci však líčí i pokračování a završení těchto příběhů, které jsou neméně silné.

Luboš Kreč: Uprchlíci a zachránci
Čte: Michal Isteník
Připravil: Viktor Bezdíček
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: V roce 2017

Tři lidské osudy, které kniha novináře Kreče zpracovává, spojuje motiv pomoci, jíž emigranti věnovali svému původnímu domovu.

Paul Rausnitz, který prchal s rodinou z Čech už ve třicátých letech před Hitlerem, investoval po roce 1989 do přerovské Meopty, pomohl jí ze složité situace, postavil ji opět na nohy a učinil z ní znovu prosperující podnik.

Milena Grenfell-Bainsová odjela jako dítě s posledním Wintonovým vlakem, který Němci z protektorátu ještě pustili, a po návratu demokracie do Čech se sice fyzicky nevrátila, ale rozhodla se, že pomůže jiné firmě v nouzi, frenštátské Remosce.

A Bohuslav Jan Horáček, poúnorový emigrant a úspěšný stuttgartský klenotník a hoteliér, měl sice původně daleko smělejší plány, ovšem finanční pomoc, kterou věnoval rodnému Turnovsku, byla i tak mimořádná a zanechala trvalou stopu.

Radioknihu můžete poslouchat čtyři týdny.

Spustit audio